2015. december 18., péntek

ÍGY LETT MINIBIRODALOM MATOLCSY BANKJÁBÓL

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2015.12.18.


2013-as kinevezése után sokan attól tartottak, hogy Matolcsy György jegybankelnökként folytatni fogja azt az unortodoxiát, ami nemzetgazdasági miniszterként jellemezte.
A félelmek csak részben igazolódtak: szerencsére a radikális lépéseket kerülte a jegybank, miközben a pénzpiaci környezet javulása lehetővé tette, hogy a monetáris kondíciókon tovább lehessen enyhíteni anélkül, hogy abból nagyobb galiba keletkezne.
Az unortodoxia leginkább a jegybanki vásárlásokkal kapcsolatban mutatkozott meg. Az MNB 250 milliárd forintot öntött különböző, általa létrehozott alapítványokba, amelyek oktatási, ingatlanvásárlási és különböző műkincsek megvásárlása fordítanak. Mindeközben pedig a gazdaságban is egyre meghatározóbb szereplővé vált, mivel a jegybank összeolvadt a PSZÁF-fal (megörökölve a felügyeleti funkciókat), tulajdonosává vált az MKB Banknak, és még a Budapesti Értéktőzsdét is megvásárolták.
Kétség sem fér ahhoz, hogy a jegybankelnök egy mini birodalom felépítésébe kezdett...

A jegybankelnök egy új hóbortot is talált:  a jegybankhoz köthető Pallas Athéné Domus Animae Alapítványon keresztül furcsa vásárlásokba kezdett a bank vezetése.
Az Alapítványt 250 milliárd forinttal pumpálták fel, és amellett hogy ennek jelentős hányadát oktatási célokra akarják fordítani, több nagyobb ingatlan- és műkincsvásárlással is borzolták a kedélyeket. Leginkább azért érdemes erről beszélni, mert a jegybanki alapítványok kvázi közpénzeket használnak fel ellenőrizetlenül. Hiába van ugyanis a jegybanknak felügyelőbizottsága, az egy jobbikost leszámítva Fidesz küldöttekből állt össze (a Fidesz frakció nem támogatta sem az MSZP, sem az LMP jelöltjét, így a két ellenzéki párt nem delegálhatott tagot a felügyelőbizottságba)...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.