2016. január 4., hétfő

FÉRFIJOGI AKTIVIZMUS INDIÁBAN

LUMENS BLOG
Szerző: Funcs Fanni
2016.01.03.


Egy országban, ahol a nők ellen elkövetett szexuális erőszak száma egyre növekszik, egy maroknyi indiai nő azokért az emberekért harcol, akiket a valódi áldozatoknak vélnek: a férfiakért.
 
Férfi jogi aktivizmus
 
„Az erőszak sokkal fájdalmasabb egy férfinak, mint egy nőnek” – állítja Swarup Sarkar, majd hozzáteszi: „Ha egy nőt erőszakolnak meg, ott a társadalom, a rendőrség és a jog, hogy megvédjék, de amikor a férfi kerül hasonló helyzetbe, nincs jog, sem támogatási rendszer, és senki nem fogja megérteni a fájdalmát”.
 
Sarkart – India legkiemelkedőbb férfi jogi aktivistáinak (Man’s Right Association – MRA) egyikét – tapsvihar fogadta a Save Indian Family éves konferenciáján, melyet 2015. augusztus 15-én rendeztek Mumbaiban. A rendezvényre érkezett 180 férfi és 5 nő többsége átrepülte az országot, hogy részt vehessen a találkozón, melynek egy napirendi pontja volt: a „sebezhető férfiak” megvédése India „férfiellenes jogától”.
 
A 2005-ben induló Save Indian Family India legjelentősebb férfi jogi csoportja, amely alatt országszerte számos nonprofit szervezet működik. Az esernyőszervezet több mint 100 ezer aktivistát tud magáénak terepen és még ennél is többet online.
 
Az Egyesült Államokban a férfi jogi mozgalmak periférián maradtak, és többnyire a nők interneten való szidásában merülnek ki. Ezzel szemben Indiában a férfi jogi aktivizmus magában foglalja a törvényhozói lobbit, találkozók és demonstrációk rendszeres rendezését és szolgáltatásnyújtást, mint a jogi tanácsadás vagy a kifáradt férfiaknak fenntartott 24/7 öngyilkosok segélyhívó szolgálata. Amerikai társaikkal ellentétben tehát az MRA leginkább hagyományos politikai mozgalomként működik.
 
Az aktivisták nehezményezik, hogy az amerikai és európai joggyakorlattal ellentétben az indiai a bántalmazással, a családon belüli erőszakkal és a munkahelyi szexuális zaklatással szemben aszimmetrikus módon csak a nőket védi. Programjuk lényege, hogy elvessék azokat a jogszabályokat, melyek a férfit állítják célkeresztbe...
 

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.