2016. január 17., vasárnap

JÖVŐT (DE)FORMÁLÓ SZÁNDÉKÚ TÖRTÉNELEMHAMISÍTÁS

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: Gusztos István
2016.01.17.


A Don hősei nemcsak áldozatot hoztak, de példát is mutattak” – hirdeti „Magyarország Kormányának” honlapja. Áhítatot mímelő gyalázkodás!

Évről évre ismétlődik a történelemhamisító, szándékát tekintve jelenünket mérgező és gyermekeink, unokáink jövőjét deformáló hivatalos szófosás, amit a rezsim méltó emlékezésnek hazudik.

Az emlékezés akkor emlékezés, ha amennyire csak lehetséges, legalább szándékában hű a tényekhez – egyébként öncsalás. A rezsim persze nem önmagát, hanem bennünket akar becsapni.- s még inkább utódainkat, az új generációkat.
  1. Hősök vagy áldozatok..? Nem tudom, ki hogy van vele – bennem a hős fogalmához elválaszthatatlanul tapadnak bizonyos erkölcsi tartalmak. Ezért, hogy e szót hallva olyanokra gondolok, kik a honért küzdtenek, kik rabigát törtek össze, kik a szabadság véres zászlóit hordozák. Nem csupán bátorság, bajtársiasság teszi a hőst, hanem a méltó cél is, melynek hiányában legföljebb egyének önfeláldozó – másokat menteni akaró –, hősies magatartásáról beszélhetünk: a seregéről általánosságban nem.
Hirtelenjében végvári vitézek – emberségről példát, vitézségről formát mindeneknek ők adnak –, a hírhedt jobbágynyúzó szigetvári hős és katonái, a költő-hadvezér Zrínyi meg az egri csillagok, a kuruc szegénylegények és Damjanich vörössipkásai jutnak eszembe. Stromfeld katonái… A Budai Önkéntes Ezred, Pesti Barnabás, Ságvári Endre (!).
 

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.