2016. február 15., hétfő

A MAGYAR ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGOT JELENLEG CSAK SZÉTKERGETNI VOLNA ÉRDEMES

SZIGETVÁRI VIKTOR BLOGJA 
Szerző: Szigetvári Viktor
2016.02.15.


Nyugodjon békében Antonin Scalia, aki haláláig az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi Legfelsőbb Bíróságának legrégebb óta hivatalban levő tagja volt. Nagy és okos bíró volt, még ha politikáról, jogkiterjesztésről és szabadságról alkotott elképzeléseivel nem is értettem egyet egyáltalán. Éles határozatait és különvéleményeit mindig érdeklődéssel olvastam.
Ezzel együtt büszke lehet az az ország önmagára, amely ilyen tekintélyű jogintézményt képes működtetni, mint amilyen az amerikai Legfelsőbb Bíróság.
A George W. Bush által kinevezett John Roberts legfőbb bíró méltó William Rehnquist örökségére, és sok fontos döntést meghozatalát felügyelte az elmúlt években. Legyen szó az egészségügy társadalombiztosítás-jellegű reformjának alkotmányosságáról vagy a melegházasság történelmi jelentőségű, jogkiterjesztő döntéséről.
Antonin Scalia ezekben rendre különvéleménnyel bírt, és a kisebbséghez tartozott. Stílusa hol cinikus, hol szarkasztikus, hol túlzóan teátrális volt, de érvei mögött mégis ott húzódott az amerikai alkotmányosság tisztelete, védelmének szándéka. Volt, amiben az idő túllépett rajta, és egy változó amerikai társadalomhoz igazította az alapítói szabályok értelmezését.
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.