2016. február 15., hétfő

HÄNDEL ÉS HENDRIX EGY TÉRBEN

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.02.15.

A barokk és a pszichedelikus zene, az udvari muzsikálás és Woodstock. Két zenész, aki hazájától távol találta meg az igazi sikert és kiteljesedést, most egymás szomszédságában kapott múzeumot.
Georg Friedrich Händel (1685-1759) a maga korában ugyanolyan újítónak számított, mint több mint 200 évvel később Jimi Hendrix (1942-1970), és mindketten Londonban jutottak művészi pályájuk csúcsára. A Vízizene, a Tűzijáték, a Messiás mellett ugyanolyan része lett azóta a zenei világörökségnek az Are You Experienced? vagy az Electric Ladyland. A sors szeszélye folytán Händel és Hendrix két egymás melletti házban éltek, éppen ezért jött az az ötlet, hogy a barokk mester már meglévő emlékháza mellé tegyék Jimi múzeumát, mi több, arra is van mód, hogy egy jeggyel látogassák a zenerajongók mindkettőt. Az ötlet megvalósításához a minden zenei forradalomra nyitott London kellett.
Február 11-én nyílt meg a Brook Street 23-ban a nagyközönség előtt az a lakás, amelyben Hendrix 1968-69-ben, alkotó tehetsége csúcsán élt angol barátnőjével, Kathy Etchinghammel. A 25-ös számban már 2001-óta működik a Händel-múzeum.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.