2016. március 30., szerda

AZ ÁLLAM NEM ENGED

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2016.03.30.


A Klebersberg Intézményfenntartó Központ megszüntetésének kormányzati bejelentése a legjobb példa arra, milyen fejetlenség uralkodik ezen a területen. Ennek megértéséhez nem árt emlékezni: ezidáig átalakításról és nem megszüntetésről volt szó, melynek előkészítésén hosszabb ideje dolgozik a kormányzat.

Nem mellékes annak ismerete sem, hogy nincsenek intézmények, mivel maguk az intézmények a megszűnő központnak a részei. 2013. január 1-jén az önkormányzati intézmények beolvadtak – ezáltal megszűntek – az állami intézményfenntartóba. Így egészen addig – de jure – nem is léteztek, ameddig nem jelent meg – 2013. VII. 5-én – az állami intézményfenntartó központ szervezeti és működési szabályzata. Nem létező iskolák állítottak ki bizonyítványokat.
A működési zavarok túlnyomó többsége egyébként annak következménye, hogy az intézmények döntési jogosultsága saját ügyeikben megszűnt, átkerült az állami intézményfenntartóhoz. Ha a kormányzati tervet végrehajtják, vagyis a Klebersberg Intézményfenntartó Központ megszűnik, megszűnik újra maga az intézmény is. Minden intézményt újra kell szervezni. [Pl.: alapító okiratát ki kell adni, szabályzatait el kell fogadni, bélyegzőit el kell készíteni, vezetőit meg kell bízni] E kormányzati szándék végigviteléhez pedig még annyi idő sem áll rendelkezésre, mint a közoktatás feladatainak állami átvételére az önkormányzatoktól. 


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.