2016. március 9., szerda

AZ IMF KÉPVISELŐJÉT ÉS EGY AMERIKAI KATONATISZTET IS GYANÚSÍTOTTKÉNT HALLGATNÁK MEG A KÉMÜGYBEN

ÁTLÁTSZÓ.HU
Szerző: Csikász Brigitta
2016.03.09.


Szellemi közösségként, baráti társaságként emlegették a tanúk azt a Birodalom elnevezésű „szervezetet”, amelyhez a nyomozó hatóságok gyanúja szerint az USA-nak és az IMF-nek kémkedő Maxin Norbert és gyanúsított társa, B. Béla tartozott. Az Átlátszó birtokában lévő nyomozati anyagok alapján az ügyről ennél több nem is derül ki, az iratok nagy része más eljárásokhoz kapcsolódik, és a tanúként meghallgatottak sem tesznek említést a gyanúsítottaknak felrótt hírszerző tevékenységről. Ellenben beszéltek fideszes politikai körökkel való kapcsolatról, ismert üzletemberekkel folytatott tárgyalásokról, valamint Maxin Norbert értékes műgyűjteményéről, és annak eltüntetéséről.

Kísérletet tesz a rendőrség arra, hogy gyanúsítottként hallgassa ki a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) kémkedés miatt folyó büntetőeljárásban az IMF volt magyarországi képviselőjét, Irina Ivasenkót, és egy korábban az USA budapesti nagykövetségén állomásozó amerikai katonatisztet, akik egyébként diplomáciai mentességet élveznek – mondta az Átlátszónak Kertész Gusztáv, a legújabb kémkedési ügy főszereplője, Maxin Norbert védőügyvédje.
Megjegyezte, mivel ügyfele és társa a nyomozók szerint nekik adott át olyan dokumentumokat, amelyek az ország biztonságát és érdekeit veszélyeztetik, logikus, hogy ők is érintettek az ügyben, amelyben csak gyanúsítottként lehet őket kifaggatni. Ezt támasztja alá az NNI azon, az Átlátszó birtokában lévő jelentése, amelyben arról írtak több mint egy évvel ezelőtt, hogy a nagykövetségen állomásozó amerikai katonatiszt és Irina Ivasenko is „tényállásszerű cselekményt követtek el”,  szerepüket vizsgálni kell.


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.