2016. április 6., szerda

OFFSHORE: A MAGYAR ÁLLAMADÓSSÁG KÉT ÉS FÉLSZERESÉT KITEVŐ ÖSSZEG VÁNDOROLT EL AZ ORSZÁGBÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pogátsa Zoltán
2016.04.06.


Az offshore elszivárgásoknak ma már igen jelentős nemzetközi tudományos irodalma van. Vezető szakértője éppen Thomas Piketty francia barátja és kollégája, Gabriel Zucman, aki könyvében nem csak feltárja azok működését, hanem elmagyarázza, hogyan lehet megbecsülni azok mértékét. Illetve szintén részletezi, hogyan lehetne fellépni ellenük, már ha a politikusok akarnák. Ahogy eddig nem akarták, a Panama Papers után pedig azt is tudjuk, hogy miért.

Márpedig nemzetgazdasági szempontból is igen jelentős összegekről van szó. A Tax Justice Network (TJN) nevű elismert nemzetközi szervezet szerint Magyarország például benne van a húsz legnagyobb offshore vesztes között, és az államadósságunk két és félszeresét kitevő összeg vándorolt el az országból offshore-ba a rendszerváltás óta.  Ennek a megállapításnak szenzációként kellett volna robbannia a magyar belpolitikában, hiszen ha igaz, a masszív adóelkerülés hiányában gyakorlatilag az összes eddigi megszorítás feleslegesnek bizonyult volna. Míg azonban a nemzetközi sajtó tele volt ezzel az állítással, addig a magyar kormányok egyike sem vizsgálta meg a nyilvános módszertannal, nemzetközi intézmények adataival dolgozó TJN kutatóinak állításait.

Offshore cégek létrehozása önmagában az esetek többségében legális. Nem legális viszont anonim számlákon vagyont eltitkolni az adóhatóság elől. Márpedig többségében ez történik. (És ennél még rosszabb dolgok: bűnszervezetek és terrorizmus finanszírozása, korrupció, pénzmosás, stb.) Az eltitkolt jövedelmek pedig drámai mértékben csökkentik az országok adóalapját. Ha mindez legális lenne, mindenki feltüntetné az adó- és vagyonnyilatkozataiban. Nem véletlen, hogy nem teszik...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.