2016. április 2., szombat

SAULKÉNT ÉLNI 9. - 8. MINDENT ELSÖPRŐ PROPAGANDA

TARSKI BLOG
Szerző: Tarski
2016.04.02.


A következőkben még három olyan pontot tárgyalok, amelyek a nácizmus hatalomra jutását és megerősödését elősegítették. Ezek ugyan véleményem szerint nem tartoznak a náci fajelmélet korábban tárgyalt elméleti rendszeréhez, de mint közvetlenül ható tényezők elősegítették annak sikereit. Ha meggondoljuk, hogy a kiváló propaganda, a gazdasági fellendülés megvalósítása és a gyenge ellenzék léte egy a náci fajelmélettől eltérő politikai filozófia gyakorlati alkalmazásakor is komoly tényezővé válhat egy párt győzelmében, akkor

érthetővé válhat az is, hogy ezek valóban nem tekinthetők a náci fajelmélet részének. De mivel ezek az adott korban ténylegesen befolyásolták a náci hatalom megszerzését és megtartását, ezért foglalkoznunk kell ezekkel is.
8. Mindent elsöprő propaganda

A politikai propaganda, amivel most foglalkozom, lényegében az emberek tudatára akar hatni oly módon, hogy azt egy adott nézet elfogadására késztesse, azaz meggyőzze a párt politikai céljainak és módszereinek lehetőleg az egyedüli helyességéről. A propaganda inkább a lélekre hat és a fizikai uralom mellett a lélek uralmára is igényt tart, de kettő közül a léléktani uralmat tekinti fontosabbnak. Kitűnően jellemezte ezt az állapotot Spinoza: „....annak van a legnagyobb hatalma, aki az alattvalók lelkén uralkodik.” Ekkor ugyanis az egyén önként, a belső meggyőződése és motiváltsága révén cselekszik úgy, amint azt a fölöttese, vagy pártelnöke megkívánja. Mivel azonban a propaganda által közvetített eszme, vagy tétel általában nem tartalmazza a teljes és tényleges igazságot, ezért ezt inkább a hallgatók, vagy a közönség lélektani manipulációjaként kell értelmeznünk. Ha pedig így tekintünk rá, akkor ezt már nagyon régen alkalmazták, hiszen politika valamilyen formában már nagyon régen létezett. A nácik igazi újítása az volt, hogy egyrészt felhasználták az összes számba jöhető propaganda eszközt, másrészt ezt olyan profi módon alkalmazták, hogy azzal szinte lehengerelték a német népet.

 
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.