2016. május 15., vasárnap

72 ÉVVEL EZELŐTT INDULT AZ ELSŐ VONAT AUSCHWITZBA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2016.05.14.


Az OSA Archívum által a két évvel ezelőtti, 70. évfordulóra készített Csillagos Házak weboldal részeként indított http://menetrend.reblog.hu/ blog így emlékezik a szomorú dátumra:

„1944. május 14-e és július 9-e között a korábban már városi vagy városszéli gettókba, csillagos házakba, téglagyárakban, állattenyésztő telepeken, erdőszélen alkalmilag felállított gyűjtőtáborokba összeterelt 437 000 embert vagonokra rakták, és összesen 147 szerelvénnyel a Német Birodalom területén lévő haláltáborokba szállították. Túlnyomó többségüket egyenesen Auschwitzba vitték. A kiszállítást követő napokban, hetekben az így elhurcolt magyar állampolgárok 87 százaléka, 380 ezer ember elpusztult.

A munkaképteleneket, a kiskorúakat, az időseket, a betegeket, és azokat, akikre munkaerőként éppen nem volt szükség, az auschwitzi rámpára érkezvén kiválogatták, és azonnal gázkamrába küldték. A többiekeket kényszermunkára vezényelték, ahol a rossz ellátás, a kegyetlen bánásmód és a fizikai megterhelés következtében a többségük szintén rövid időn belül elpusztult.”

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.