2016. május 6., péntek

CIGÁNYSORS - ISTENVERÉS

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Kertész Ákos
2016.05.06.


Elöljáróban csak annyit, mióta eszmélek annak a bizonyos kétezer évvel ezelőtt élt rabbinak, tanítónak, a názáreti ács fiának, Jézusnak (Joshuának) a tanításai alapján állok. Pontosabban annak alapján, amit a tanításaiból rekonstruálni lehetett. Ennek semmi köze se az istenhithez, sem a valláshoz, én nem Isten Fiáról, hanem az ács fiáról beszélek. A cigányokhoz annyi közöm van, amennyi az ács fiának, aki azt mondta, szeresd felebarátodat, mint önmagadat, vagyis légy jó hozzá. És minden ember a felebarátod. A cigány is. Ebből következik, hogy mióta eszmélek kiálltam minden embercsoport, nép, etnikum mellett, amit – akiket – bármilyen okból diszkrimináltak, gyűlöltek, üldöztek.

A romagyűlölet nagyon mélyen gyökerezik a magyar lélekben. Mert minél zavarosabb egy nép történelme, annál inkbb szüksége van bűnbakra.

Minél több vereségre emlékezik egy nép – mi például Mátyás király óta minden háborúnkat elvesztettük; ezt a valós emléket a hős magyar katonáról, huszárról és honvédről szóló semmiféle hazug legendával és mítosszal nem lehet a magyar nép lelkéből kitörölni –; minden reményünkben és várakozásunkban csalatkoztunk (Minden, minden ideálunk / Másutt megint ócskaság már… ‒ Ady), az utóbbi idők viharos változásainak alig van nyertese, viszont a népesség túlnyomó többsége vesztes, itt a legtöbb ember vesztes-tudattal él, frusztráltan, mert retteg a további vereségtől; minél reménytelenebb a holnap, minél kevésbé hisz egy nép pozitív utópiákban, szebb jövőben, annál nagyobb szüksége van bűnbakra.

Ez nem is politika. Ez pszichológia.

Valakin le kell verni a nyomorult mivoltomat, a kudarcaimat. Ha a főnököm belém rúgott (ha egyáltalán van főnökön, munkám), nyilván nem rúgom vissza, de valakin le kell verni az engem ért megaláztatást, ha el akarom kerülni az infarktust. Hát belerúgok otthon az asszonyba, a gyerekbe, a nagymamába, a kutyába, mert az (1) kéznél van, (2) nem tud visszarúgni. Erre kell a bűnbak. Ha egy egész nép van megalázva, mint századok óta, de főleg mostanában, a magyar, lehetőleg egész nép kell bűnbaknak...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.