2016. május 25., szerda

HAVEROK EGYMÁS KÖZT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bruck András
2016.05.24.


A történet, amin nem lehet túllépni. „A Nemzeti Bank elnöke barátokat és a családot tömi pénzzel” – ez például egy tegnapi Bloomberg-cikk címe.

A módszer valóban annyira aljas és kártékony, annyira szembemegy az ország, a magyar adófizetők érdekeivel, valamint az EU-tagállamok jogi és erkölcsi normáival, hogy érdemes újra és újra felidézni.

Mint tudjuk, 2014-től kezdve Matolcsy titokban irányította a közpénzek általa kigondolt szabad rablását, mígnem egy végre tisztességes AB-döntés után lebukott. Kiderült, hogy többek között az unokatestvére, Szemerey Tamás bankjának, az NHB-nek is hatalmas összegeket utaltatott át.

Szemerey a saját és felesége cégeit kezdte finanszírozni. Magyarul: a bankár Szemerey a vállalkozó Szemereyt pénzeli, közpénzbő! Az EU-ban ez mindenhol egy bankár azonnali bukásához vezetne, de Magyarország nem az hely.

De jelentős összegekhez jutottak a Szemerey rokonság, valamint azok rokonainak a vállalkozásai is. Ezek között van médiacég, balatoni kikötő, reklámügynökség, szélerőmű-gyártóüzem, ingatlan és vagyonkezelő cég, gazdasági tanácsadó cég, klímatechnológia, ital és dohány kiskereskedelem, autókölcsönzés stb.. Na és Matolcsy saját fia is ebből a pénzből, vagyis a mienkből vette meg a Balaton bútorgyárat.

A volt jegybankelnök, Bod Péter Ákos minderről a Bloombergnek ezt nyilatkozta: „Ennek semmi köze a monetáris politikához, ez sokkal inkább egy családi malacpersely”.
Közismert nevén pedig ez az unortodox gazdaság.


Csakhogy ez a felkapaszkodó, a törvények és a piaci verseny alól kimentett bagázs rettenetes teher az országon: nem fellendíti, hanem lehúzza, miközben maga is csak addig életképes, amíg hozzájut a semmilyen teljesítményhez nem kötött közpénzhez.
 

Nem mellesleg, éppen ennek a hivatalos kormánypolitikává emelt bűnténysorozatnak a magasztalása csinált rektort Lánczi Andrásból, és az is sokat elmond közállapotainkról, hogy a Corvinus hallgatóinak mindeddig semmi kifogásuk nem volt a személye ellen...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.