2016. május 3., kedd

SONITA, AKI AZ ÉLETÉÉRT RAPPEL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.05.03.


Sonita Alizadeh 19 éves afgán lány megmenekült a táliboktól és a kényszerházasságtól. Élete ihletett egy dokumentumfilmet, amely díjat nyert a Sundance fesztiválon. Most rappelésből él.

„A zene nem is érdekelt, nem tudom, mi késztetett arra, hogy rapper legyek. Csak ki akartam beszélni, ami bennem van” – mondta Dazed on-line magazinnak. Valóban szüksége van arra, hogy kibeszélje magát azok után, amiket átélt. Tíz éves korában elmenekült az első kényszerházasság elől, Irántba ment, ahol sporttermeket takarított és ott kezdett rappelni. Majd felkereste az anyja, de csak azért, hogy újra eladhassa egy férfinak 8 ezer eurónak megfelelő pénzért. „Etetni kell a családomat. Ez a hagyomány” – mondja és úgy tűnik, nem volt benne semmi szánalom a lánya iránt, bár őt is eladták annak idején 13 évesen. Sonita azonban találkozott Rokhsaneh Ghaem Maghami rendezőnővel, aki elkészítette vele a Sonita című filmet, amely 2016 januárjában elnyerte a zsűri nagydíját a Sundance fesztiválon. A rendezőnő segített neki elmenekülni a második kényszerházasság elől.

Sonitának első klipje, a Brides for Sale a Youtube-on hatalmas sikert aratott. A kamera előtt tetovált vonalkóddal a homlokán jelenik meg, magával ragadó tekintettel, egy olyan férj ütéseitől feldagadt arccal, akihez hozzá kellett volna mennie.  És elrappeli az életét:

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.