2016. július 30., szombat

KORRUPCIÓINFÓ: FIDESZES KÖTŐDÉSŰ VÁLLALKOZÓ NYERÉSZKEDETT A MUNKAHELYI KÉPZÉSEKEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2016.07.29.


Hadházy Ákos, az LMP új társelnöke szerint a munkahelyi képzésekre szánt EU-s forrásokon szervezetten nyerészkednek a cégek. Az Átlátszó megvizsgálta a közbeszerzéseket, és feltűnt egy fideszes vállalkozó, akinek a cégei körül gyanúsan túl sok az egybeesés.
 
Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, a korrupcióinfó nevű, heti rendszerességű sajtótájékoztatóján a TÁMOP 2.1.3-b/12/1 munkahelyi képzések középvállalkozásoknak a konvergencia régiókban fantázianevű programmal kapcsolatos visszaélésekről beszélt a legutóbb. Ezen program keretében összesen mintegy 6 milliárd forintot ment középvállalkozásoknak munkahelyi képzésekre.
 
A magyar gazdaság hatalmas munkerőhiánnyal küzd. Ez ellen az egyik legjobb megoldás az volna, ha a cégek maguk képeznék ki a számukra szükséges munkaerőt. Az összesen közel 6 milliárd forintot mintegy 300 cég kapta, ez átlagosan 20 millió forintot jelent. A vállalkozások átlagosan 50 embert képeztek, így fejenként négyszázezer forintba kerültek az egyenként száz-százötven órás képzések. Olyan témákban folyt az oktatás, mint a takarítás, higiénia, egészségvédelem, asszertív kommunikáció, targonca- vagy vállalatvezetés.
 
Hadházy úgy látja, hogy a képzéseket többnyire rendkívül drágán végezték el, a 300-800 órás képzéseket óránként 30-60 ezer forintos áron. Azt is felrója a programnak az ellenzéki párt társelnöke, hogy gyanús közbeszerzésekkel választották ki a lebonyolítót. Legtöbbször egyetlen ajánlatból választottak úgy, hogy a közbeszerzési pályázatban eredetileg becsült érték a megvalósult projekttel szinte fillérre megegyezik.
 
Hadházy szerint a képzések célja is erősen megkérdőjelezhető, sokszor kilóg a lóláb, hogy “kamu” képzésekről van szó. Példaként hozza fel a az alapvető borászati ismeretek képzést egy zárcentrumban, illetve a kommunikációs képzést egy kamionos cégnél...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.