2016. július 23., szombat

MUNKAERŐHIÁNY AZ ANGOLOKNÁL: HAZAREPÜLNEK A MAGYAROK

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.07.22.


Brexit furcsa helyzetet teremtett. Nem tudni mikor lesz kilépés. Sok folyamat elindult persze, hiszen kiválasztották ki legyen az új miniszterelnök, csak az ő programját nem ismerjük még, a kormányalapítás folyamata sem 2 perc. Bizonytalanság van. Nem tudni, hogy lesz-e parlamenti felhatalmazás a brexitre. Sok okoskodó kifejti, ha brexit lesz, X vagy Y perelni fog. A valós történet sokkal inkább az, hogy ha parlamenti felhatalmazás nélkül lesz brexit akkor születik per. A bizonytalan időpont pedig annak köszönhető, hogy cél többek között a skót parlamenti felhatalmazást is megszerezni. Skócia meggyőzése viszont nem 5 perc.

Ezért jeleztem sokszor: A kilépés hivatalos megkezdése előtt parlamenti felhatalmazások, azok előtt pedig belpolitikai alkuk, tárgyalások jönnek. A mostani bizonytalanság, ami szerint azt sem tudjuk merre halad majd az Egyesült Királyság mindenképp kockázatot jelent, amit a piac áraz. Ehhez képest a legtöbb biztos döntés esetén mérséklődik a kockázat. A piaci folyamatok kapcsán láttunk pánikszerű reakciót és láttunk korrekciót is. Itt viszont elemzők és szakemberek döntöttek.
 
Ugyanakkor a Brexit kapcsán két egymással teljesen ellentétes új folyamatot lehetett elképzelni a szavazás közvetlen hatásairól. Egyfelől a migrációs nyomás villámgyors és tartós növekedését. Hiszen a kilépéskor akik már ott vannak azok a tervek szerint maradhatnak. Idővel állampolgárságot is szerezhetnek, és kettős állampolgárként EUs és brit útlevéllel a zsebben sok lehetőség lenne nyitva előttük. Ez valamennyire racionális döntés. 
 
A másik pedig az, hogy sokan ebben nem bíznak, rövid távra nem akarnak ott berendezkedni. A gyengülő font mellett inkább keresnek valami más opciót a kontinensen, ezzel pedig a bevándorlás ütem csökken, sőt az elvándorlás rövid távon is munkaerőhiányt okoz. Persze ezen az irányon belül is sok fokozat volt elképzelhető: A kicsit csökken a bevándorlás, kicsit kevesebben térnek vissza a vakációról Angliába helyzet, a kisebb telítettség miatt akciózó fapadossal éppen úgy elképzelhető, mint a jegyárak növekedésén is azonnal tetten érhető elvándorlás...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.