2016. július 23., szombat

AZ OLIGARCHIA LISTÁI

MOMA BLOG
Szerző: Bokros Lajos
2016.07.21.


Múlt szombaton, vagyis a törökországi államcsíny-kísérlet másnapján letartóztattak hétezer katonát, rendőrt, ügyészt és bírót.
 
Ez a sebesség páratlan a katonai hatalomátvételi kísérletek történetében.
 
Nyilvánvaló, hogy a listák már jóval előbb készen voltak és Erdogan elnök csak az alkalomra várt, hogy a listákon szereplő egyéneket letartóztathassa.

Egy vasárnapi tömeggyűlésen határtalan lelkesedésében el is szólta magát. A puccskísérlet „Allah ajándéka” volt, így mondta.

Nálunk is vannak listák. Igaz, egyelőre csak arról szólnak, kit nem lehet meghívni az adófizetők pénzén fenntartott méregdrága állami televízió stúdiójába, vagy arról, hogy melyik vállalkozó nem nyerhet közbeszerzési eljáráson. Vannak „pozitív” listák is, amelyek azokat a kegyenceket tartalmazzák, akiknek mindent lehet, akik mindig nyernek és büntetlenül lophatják a köz vagyonát.

Oligarchia és korrupció összefüggenek. Az oligarchia éppen azt a szoros politikai-vállalkozói összefonódást jelzi, amelyik normális piacgazdaságban és demokráciában karnyújtásnyi távolságot tart egymástól. Ahol mind a politikusoknak, mind pedig a vállalkozóknak nyílt, áttekinthető, mindenki számára ismert és főleg egyforma szabályok szerinti versenyben kell folyamatosan megmérettetni magukat.
 
A magyar politikai és vállalkozói osztály zöme erre nem lenne képes, pláne nem világméretű versenyben. A túléléshez szükséges tehát a korrupt és áttekinthetetlen hatalmi összefonódás, az ország bezárása a gazdasági és politikai hatékonytalanságba, a biztos leszakadásba. Hogy a rendszer fenntartható legyen, kell még hozzá a népvakító idegengyűlölet, a nacionalista hazudozás és a populista ígérgetés...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.