2016. július 18., hétfő

TUSVÁNYOS. INDUL A FIDESZ KÖZPÉNZZEL KITÖMÖTT HÁZI FESZTIVÁLJA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: xatnego
2016.07.18.


Holnap huszonhetedik alkalommal nyitja meg kapuit a Bálványosi Nyári Szabadegyetem, ismertebb nevén Tusványos. A Tusnádfürdőn lévő rendezvény igen népszerű Erdélyben, manapság a fesztivál rengeteg fiatalt vonz Magyarországról és Románia más részeiről is. Csakhogy Tusványos az elmúlt években nem a kulturális vagy zenei programjaival került a média figyelmének középpontjába, hanem például Orbán illiberalizmusról tartott értekezéséről.

A Fidesz felső vezetésének felsorakozása azonban nem az egyetlen pikantériája Tusványosnak. A fesztivál 2010 óta keményen ki van tömve magyar közpénzekkel. Olyannyira, hogy tavaly például 150 millió forintért sikerült felújítani a budit néhány faházat a tusványosi kempingben.

Székely Woodstock, vagy Fideszes házibuli?
 
Tusványos gyökerei 1989-ig nyúlnak vissza, amikor is magyar és erdélyi politikusok úgy döntöttek, létrehoznak egy olyan rendezvényt, ahol lehetőség nyílik a párbeszédre erdélyi magyarok, magyarok és románok között. A rendezvény lassan kinőtte Bálványost és átkerült Tusnádfürdőre. Ha csak a tavalyi programot nézzük, az előadók között abszolút fideszes túlsúlyt találunk. Erdélyi oldalról a Tőkés László-féle (fideszes hátszéllel létrehozott) Erdélyi Magyarok Néppártja dominál. Így a nemzetek, a politikai nézetek és az ideológiák párbeszéde helyett, inkább amolyan belterjes párttáborozás hangulata van Tusványosnak.

Orbán Viktor visszatérő előadója a nyári egyetemnek, bár a fiatalabbakat ez mostanában már nem annyira hozza lázba. 2014-ben a miniszterelnök Tusványoson fejtette ki, hogy a nyugati gazdasági/jogi/társadalmi modellek másolása helyett, inkább az (egyébként hosszú távon annyira nem is sikeres) illiberális államokat kellene követnünk az ország felemelkedése érdekében...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.