2016. augusztus 17., szerda

A FIDESZ MINDEN JEL SZERINT RÁREPÜL A FIATAL SZAVAZÓKRA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.08.17.


Eddig úgy tűnt a kormánypárt nem tud mit kezdeni a rendszerváltás után született generációval, mert egyszerűen túlöregedték a fiatal (?) demokraták (?) azokat, akik nevében előszeretettel szónokolnak. A legnagyobb arculcsapás a netadó elkapkodott bejelentése, és az azt követő tiltakozáshullám volt. Most úgy tűnik, a szükségből erényt kíván kovácsolni a 2018-as kampányra készülődő Orbán-kabinet, hiszen ezúttal rezsicsökkentést ígér a netet használóknak, vagyis elsősorban a fiataloknak. A kormányt az sem zavarja különösebben, hogy az EU illetékesei egyelőre a homlokukat ráncolják a hír hallatán.

Legutoljára Fónagy János államtitkárról és Németh Szilárd rezsibiztosról derült ki, hogy lényegében digitális analfabéták, ennek ellenére megszületett a nagy áttörés: A kormány bejelentette ugyanis, hogy 2017-ben 27 százalékról 18 százalékra csökkenti "az internet áfáját", vagyis az internetes szolgáltatást terhelő forgalmi adót. Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos számításai szerint a kilenc százalékos csökkenés "megközelítőleg tíz százalékos" árcsökkentést kell, hogy jelentsen a fogyasztóknak.   

Amikor a terv megfogant a kormányzati illetékesek fejében, még nem sejtették, hogy a Pokémon Go nevű őrülettel megfertőzött okostelefonozók mennyire megdobják a szolgáltatók forgalmát, így a jelenlegi 27 százalékos áfa igen jó bevétel az államnak is. A fiatalok jelentős részét nem igazán érinti meg a politika, így amíg nem nyúlt hozzá 2014 őszén igen rossz érzékkel a kormány az internetszolgáltatás árképzéséhez, addig kis túlzással észre sem vették, hogy nem minden magyar huszonéves húzott még ki Londonba mosogatni. Mivel Orbán Viktor éppen Svájcban intézte ügyes-bajos dolgait a netadó elleni tömegtüntetés idején, a kormány megbénultan szemlélete, hogyan villog át a Lánchídon az okostelefonok tömege.

Persze hazajött a nagyfőnök, gyorsan visszavonta a rendelkezést, majd eljátszatta Deutsch Tamással, hogy tulajdonképpen a kormány éppen terheket kívánt levenni a felhasználók és előfizetők válláról, majd megvárta az alkalmas pillanatot a megfelelő pálfordulásra. Most már a költségek csökkentése a cél, amivel nyilván azokat a fiatalokat akarják megnyerni maguknak, akik korábban a kormány ellen tüntettek.

Orbán Viktor jól tudja, hogy a Fidesz már nem igazán a fiatalok pártja, sokkal inkább a középkorúak és az idősek között népszerű a legrosszabb horthysta és kádárista hagyományokra építő olykor elitista, máskor populista politikája. A fiatalokat kevésbé tudja megszólítani menekültellenes és Brüsszelt gyalázó szólamokkal, ugyanakkor sokan közülük nyugaton élnek vagy éltek, jól beszélnek idegen nyelveket, így akár maguk is utána nézhetnek a német vagy az angol nyelvű sajtóban annak, miként értékelik odaát Orbán Viktor politikáját...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.