2016. augusztus 6., szombat

A REZSIM DIASZPÓRÁJA - EGY SZABAD, SOKSZÍNŰ ÉS ELEVEN BESZÉLGETÉS A TÉREN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Chistopher Adam
2016.08.05.


Magyarországon egyre több civil mozgalom és csoport alakit helyi szinten olyan közösségeket, ahol az Orbán rezsim nyomasztó autoriter politikája és megfélemlítése nem érvényesül. A Szabadság téri Eleven Beszélgetés egy ilyen csoport és ami számomra a legszimpatikusabb a szervezetben – mondjuk a kitartásukon és a lelkesedésükön kívül! – az, hogy nem zárkóznak be egy szűk, mindenben egyetértő kis körbe. Immár másodszor tapasztalhattam személyesen, hogy az Eleven Beszélgetésen a demokrácia a gyakorlatban is érvényesül — meghallgatjuk az eltérő véleményeket és ötleteket, illetve tiszteletben tartjuk a másképpen gondolkodókat…

Abban a megtisztelő helyzetben voltam június 28-án, hogy Novák József, az Amerikai Magyar Baptista Gyülekezet lelkészével szerepeltem egy panelen. Garai-Édler Eszter, a Kanadai Magyar Hírlap szerzője és az Eleven Beszélgetés, illetve az Eleven Emlékmű aktivistája moderálta a beszélgetést. Arról szólt a fórum – amely a kormány csúf és még a kormánypárt számára is szinte vállalhatatlan Német megszállási emlékmű árnyékában került sor – hogy az Orbán rezsim miképpen használja fel a diaszpórát pártpolitikai célokra és hogy ez a diaszpóra mennyire volt felkészülve arra, hogy a kormány cinikus játszmájával szemben ellenállást tanúsítson. Nem titok, hogy Novák József inkább konzervatív hátterű, én pedig inkább liberális nézeteket vallok sok kérdésben. Ezen kívül több mint 4.000 kilométerre élünk egymástól–ő dél-Californiában én pedig Ontario tartományban. Beszélgetőtársam egy magyar  protestáns hitközség vezetője, én pedig inkább szekuláris oldalról közelítem meg a diaszpóra kérdését. Mégis: rengeteg hasonló vonás van abban, amit láttunk és tapasztaltunk az évek folyamán az észak-amerikai diaszpórában.

Novák József bátor és szókimondó levélben tudatta Kálmán Lászlóval, az akkor távozó Los Angeles-i főkonzullal, hogy milyen károkat okoz a magyar kormányzat a diaszpórában. Garai-Édler Eszter vitte a térre a levelet és Novák József olvasta fel a beszélgetésen a szöveget, amelyben a következő szerepel:

“Ha mi is apróka ciklusokban értékelnénk az anyaországgal való kapcsolatunkat, illetve az amerikai magyarság helytállását a magyarság egészét érintõ kérdésekben, akkor az Ön által jelzett idõszak az 1989 óta eltelt idõ legsilányabbja lenne. A munkálkodása megosztó, a szélsõségeket erõsítõ, összességében jelentéktelen hatású lett. Én örömmel veszem tudomásul, hogy visszahívták végre. Remélem, talál egy munkakört, amit betöltve nem lesz módjában mégegyszer ennyit ártani a magyarság ügyének. A megbízói sem büszkélkedhetnek, mert a céljaikat nevetséges párt-katonaként képviselte; igyekszünk mihamar túltenni magunkat ittléte következményein.” 

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.