2016. augusztus 15., hétfő

AMADEUS - MILOS FORMAN 1984 KUÉLTÚR RENDEZŐI VÁLTOZAT

KULTÚR KRIMÓ BLOG
Szerző: Mészáros Zoltán
2016.08.15.


https://www.youtube.com/watch?v=Cy10pGVmc20
Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy az Amadeus az egyik legjobb életrajzi film ami valaha létrejött; Miloš Forman rendező korábban már bőven bebizonyította a nagyérdeműnek mire is képes. Az ő kezei alatt született meg a Hair, valamint a Száll a kakukk fészkére c. film is, míg végül 1984-ben elkészítette Mozartról szóló alkotását. Feledhetetlen alkotás!
 
Mozartot nem kell bemutatni senkinek; teljes nevén Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, 1756 januárjában látta meg a napvilágot, Salzburg városában. Zenei tehetsége már korán megmutatkozott, apja pedig (aki a salzburgi érseki udvar muzsikusa volt), körbejárta vele Európát. Tizenegy évesen egy egész estét betöltő vígoperát komponált, tizennégy évesen pedig megírta első opera seriáját. A későbbiek folyamán nagyobbnál-nagyobb darabokat szerzett, amelyek a mai napig hatással vannak kultúránkra, zenéjét mindenki ismeri. Sajnos szakmai sikerét ellensúlyozta számos életében fellépő nehézség. Anyagi gondok, betegséggel teli időszak, szerelmi vívódások mind-mind végig kísérték napjait.
 
A művész életútját, Mozart és Antonio Salieri kapcsolatán keresztül mutatja be. De ki is Salieri, akit F. Murray Abraham keltett életre egészen elképesztő tehetséggel a vásznon? Első sikerét 1770-ben a Le donne letterate című vígoperájával érte el, később pedig a bécsi opera karmestere lett. Tanítványa volt Beethoven, Franz Schubert, Liszt Ferenc és Johann Nepomuk Hummel is. Egyfajta csodálattal és féltékenységgel volt Mozart iránt, akivel rivalizált is. Mozart halálakor fellépett a gyanú, hogy esetleg Salieri mérgezte meg, amelyről számos legenda kering. Betegágyán Salieri azt mondta Ignaz Moschelesnek, Beethoven tanítványának:
 
„...halálosan beteg vagyok, ezért aztán becsületszavamra elmondhatom önnek, hogy egy szó sem igaz abból a képtelen pletykából, tudja, hogy megmérgeztem volna Mozartot. Nem igaz, rosszindulatú rágalom az egész, mondja meg a világnak, kedves Moscheles.”
 
A film erről a legendákkal tarkított kapcsolatról szól, amelyet átjár a féltékenység, a csodálat, a düh és a kárhozat...
 

5 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.