2016. augusztus 2., kedd

ELTEMETTÉK ESTERHÁZY PÉTERT

HVG ONLINE
Szerző: HVG
2016.08.02.


Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát búcsúztatta el a július 14-én elhunyt írót.Esterházy Péter olyan fénylő és saját pályáján ívelő csillag, emelkedő üstökös volt, akit "nem lehet és nem is szabad befogni" – mondta Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a Kossuth-díjas író gyászmiséjén kedden a Veszprém megyei Gannán, a család hagyományos temetkezési helyén. Búcsúzik egy nemzet, egy nép a sorsával azonosuló írójától és gondolkodójától – mondta a pannonhalmi főapát a templomot és az előtte lévő parkot is megtöltő tömeg előtt tartott búcsúztató beszédében.

"Esterházy Péter újjáteremtett szavakban tudta elmondani a teremtés kimeríthetetlen valóságát és tragédiáját, gyönyörűségét és ellentmondásosságát" – fogalmazott Várszegi Asztrik.


A hvg.hu munkatársa szerint rengetegen elmentek az író búcsúztatójára, legalább ezren gyűltek össze. A templomba csak a családtagok és a legközelebbi barátok fértek be, a gyászoló tömeg a templom előtt hallgatta a kihangosított szertartást. Várszegi Asztrik magyarul és németül celebrálta a misét, a végén latinul mondott imádságot.

A szertartás Dés László fájdalmas szaxofonfutamaival kezdődött, és Janis Joplin Mercedes Benzével ért véget.

A Kossuth-díjas író 66 éves korában, július 14-én hunyt el. Földi maradványait a szertartás részeként szűk családi körben helyezték el az altemplomban található családi kriptában.

A gyászszertartáson részt vettek Esterházy pályatársai: Parti Nagy Lajos, Spiró György, Závada Pál, számos ellenzéki politikus, így Kunhalmi Ágnes, Szigetvári Viktor, Gréczy Zsolt, Gőgös Zoltán, Bokros Lajos, Pusztai Erzsébet, Fodor Gábor, Kuncze Gábor, Mécs Imre. A kormányt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviselte. Ott volt Eperjes Károly, Hobo, Sándor György, Vojnich Erzsébet képzőművész is. Feltűnt a tömegben Radnóti Sándor esztéta, Lengyel László politológus, Heller Ágnes filozófus, Ungvári Tamás író is...

ITT OLVASHATÓ

2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.