2016. augusztus 13., szombat

EZEKNEK AZ EMBEREKNEK NINCS ANNYI IDEJÜK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.08.13.


Tiszta szerencse, hogy itt van nekünk ez a szociálisan érzékeny, csak a mi üdvünket néző kormány, mert máskülönben igen nagy bajban lennénk. Azt már meg sem merem kérdezni, hogy akiknek véletlenül nincs három fiatalkorú gyermekük, de ennek ellenére élni és megélni szeretnének, azokkal mi lesz, mert nem szabad telhetetlennek lenni.

Azt sem kérdezem meg, hogy mi lesz azzal az 1500 családdal, akiket május – június – július hónapban sikerült kilakoltatni? Ennyi családról beszélünk, nem ennyi főről. Ha ezt az 1500 családot csak néggyel szorzom be, akkor is brutális szám jön ki. Jelenleg még 15 000 (tizenötezer) család vár kilakoltatásra.  Kovács Lászlónak, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesülete (BVKFE) főtitkárának véleménye szerint az országban 150 000 (százötvenezer) család van közvetlen veszélyben.

Odáig rendben van, hogy nem veheti a társadalom magára ezeknek a családoknak a sorsát. Egyszerűen azért, mert nem a civilek feladata megoldást találni erre. Ezért fizetjük az adókat és járulékokat és ezért kapják a politikusok a magas fizetésüket, hogy megoldást találjanak erre és az ehhez hasonló problémákra.

Nem csak a fizetésképtelen családokat lakoltatják ki egyébként, hanem az önkormányzati szociális bérlakásokban élőket is. Akkor is, ha rendesen fizetnek. Azt is értem, hogy ezek a lakások nem holtig tartó lakhatásra valók, hanem átmeneti időre, 2-5 évre szerződnek a bérlőkkel. Kell a hely a következő családnak. Ez is érthető.

Azonban az nem érthető, hogy a kormány a világon semmit nem tesz a szabad szemmel is jól látható, közelgő szociális katasztrófa ellen. Nem épülnek olcsó bérlakások. Az országban üresen álló, lakatlan ingatlanok megvásárlása, vagy bérbevétele is megoldás lehetne. Bármi, ami ezeknek a családoknak a sorsát megoldhatná. Sok kilakoltatott, vagy kilakoltatásra váró dolgozik. A bokorból, vagy hajléktalan szállóról ezt hogyan fogják megoldani? A szakadék szélén kapaszkodó családokat taszítanak a mélybe akkor, amikor tényleges és konkrét intézkedések helyett a mellüket verdesik. Ezeknek a családoknak szinte mindegy, hogy Gyurcsány, vagy Orbán kormánya taszított kit, mikor és hová, számukra most kell megoldás. És most kizárólag a jelenlegi kormány tehet valamit.

Jó dolog a CSOK, de ezeket a családokat nem menti meg a teljes ellehetetlenüléstől. Arról nem beszélve, hogy úgy veszítik el az otthonukat, hogy örök időkre eladósodnak, azt hurcolják magukkal életük végéig. Soha az életben nem lesz többé esélyük sem talpra állni, mert ha találnak is munkát, a fizetésük nagy részét viszi a bank, a maradék – ha lesz maradék – jó, ha a nyomor szintjén biztosítja a megélhetést. Vagy még arra sem lesz elég. Ők hitelt soha többé nem kapnak. Megtakarítást felhalmozni nem tudnak. Nekik harangoztak. Ha a lakhatás és a hiteltartozás lezárása nem megoldható – például úgy, hogy a bank megelégszik az elárverezett ingatlan után befolyó összeggel és az eddig kifizetett törlesztésekkel -, akkor itt hamarosan olyan szociális katasztrófa várható, amihez képest a jelenlegi helyzet zenés-táncos mulatságnak fog tűnni.

Tudom, a kormány a választásokig akarja kibekkelni valahogy. De ezeknek az embereknek nincs annyi idejük.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.