2016. augusztus 29., hétfő

GÁZSZERELŐ A YACHTON

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: jdesi
2016.08.29.


Ült a gázszerelő a hátsó taton feszítő jakuzziban, és merengett.

Mellette egy barna bőrű, gyöngyhalász jellegű hableány próbált a kedvére tenni. A hajó sebesen szelte a habokat, a vakító kék vízben pajkos delfinek ugráltak, talán hogy ők is közreműködjenek a bánatos képű, testes gázszerelő felvidításában. A távolban, a parton kecses pálmafák hajladoztak, miközben a nap aranyló sugarakkal vonta be a tarajos hullámok tetején megtörő vízcseppeket.

Kell mondani tovább? Idilli a kép. Aki csak egy képeslapban (
Magyar Narancs) látta volna, megnyalná mind a tíz ujját, és Grönlandtól a Tűzföldig ekképpen sóhajtana föl: Óh, bár csak én élvezhetném jól végzett munkám és megérdemelt üzleti sikereim ilyen jogos jutalmát ezen a földi paradicsomon.

De a gázszerelő mindebből a sok jóból keveset vesz észre. Csak szomorúan maga elé lógatja orrát – talán kicsit piszkálja is – és néha elmélázva nagyot sóhajt.

Próbáljuk hát megtudni, mi bántja ezt a derék embert?

Nos, ha bekapcsoljuk és reá irányozzuk remekbe szabott gondolatolvasó kézi készülékünket (melyet a kis Rogán Tóni talált föl valamelyik nap, amikor maradt két perce a Pasa park bővítése és egy menekültellenes plakát kiragasztása között), akkor csak azt látjuk, hogy hatalmas számsorok ugrálnak és villognak a money, money feliratok között, ahol időnként elkezd villogni a „bingo” csörög a kassza, s az egészet fentről a Kis Vezetőből áradó malaszt vonja be.

Kétségtelenül, mi bízunk a kis Rogán Tóni-féle berendezésben. De most mégsem tartjuk valószínűnek, hogy jól közvetít. (A feltaláló erre a megjegyzésünkre önérzetesen megrántja a vállát és csak annyit bök oda, hogy mind ezt gondolja mindig. És különben is, egy EU-ból finanszírozott beruházás keretében megvették a találmányomat pár trillióért, úgyhogy tutira jó az.)

Mi a kezdeti kudarcok után se adjuk fel a reményt, hogy megtudjuk mi bántja azt az embert, aki egy csodás hajón száguld a barna bőrű hableánnyal a boldogság felé. Kérdezzük meg hát őt magát:


Mondd, Lőrinc barát, mi nyomja apró szívedet?
Lőrinc felemeli tekintetét s miközben a kis hableány keze tovább siklik, s felágaskodik a pompás yacht orra, ahogy teljes gőzzel átvágnak a vitorlások között, hogy csak úgy, mókásan borogatja őket a büszke Artemy által keltett sok hullám, így sóhajt fel:

"Bizony én csak egy nyolcas alátéten merengek. Hogy azt hova is kell rakni, amikor a FÉG-féle felülfolyásos vízmelegítős kazánt kötöm a rendszerre. Sehogy sem tudom most felidézni, és ez bizony nagyon bánt
."...

ITT OLVASHATÓ

2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.