2016. augusztus 17., szerda

GYEREKEK A SENKIFÖLDJÉN

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2016.08.16.


A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, a fenntartása alatt álló felsődobszai iskola működtetésével kapcsolatban, két év elteltével ismételten a nyilvánossághoz kényszerül fordulni. Mint ismeretes, 2014-ben Felsődobsza Község Önkormányzata kezdeményezte az iskola fenntartására vonatkozó közoktatási megállapodás rendkívüli felmondását. A felmondás azonban – a bíróság jogerős ítélete alapján – jogellenes volt. Pernyertes egyházunk az iskolát a megállapodásban rögzített eredeti határidő leteltéig, 2016. augusztus 31-ig jogosult működtetni.
 
Tekintettel arra, hogy az önkormányzat az épületet 2016. szeptember 1-től nem bocsátja rendelkezésünkre, a közoktatási megállapodás meghosszabbítására nem kerülhetett sor, annak ellenére, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség továbbra is kész lett volna az iskola működtetésére.
 
Egyházunk – elsősorban az iskola tanulóinak és dolgozóinak érdekeit, a folyamatos tanulói- illetve munkaviszony fenntartását szem előtt tartva – több alkalommal, először 2016. februárjában intézett megkeresést az iskola átvételére és további fenntartására jogosult Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felé az átadás-átvétel feltételeinek egyeztetése céljából. Leveleinkre egészen 2016. július közepéig semminemű válasz nem érkezett. Két héttel ezelőtti átiratában Pölöskei Gáborné, a KLIK elnöke nyilvánvalóvá tette, hogy az intézményfenntartó központ a felsődobszai iskola átvétele érdekében semmilyen intézkedést nem tett.
 
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal – kényszermegoldásként – a több kilométerre lévő falu, Halmaj iskoláját jelölte ki a mintegy száz tanuló átvételére, a szülők azonban továbbra is bíznak benne, hogy a gyerekek Felsődobszán tudják folytatni tanulmányaikat.
 
A KLIK hónapok óta tartó tehetetlensége miatt az iskola 30 dolgozójának helyzete is bizonytalan. A KLIK képviselőjének az iskola átvételére vonatkozó, 2016. tavaszán elhangzott szóbeli ígérete ellenére, a pedagógusok sem tudják, hogy három hét múlva milyen intézményben kezdhetik meg a 2016/17-es tanévet.
 
A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség – annak ellenére, hogy az iskola működtetésére 2016. szeptemberétől semmilyen állami támogatást nem kap, illetőleg anyagi helyzete egyházi státuszának nemzetközi jog- és alaptörvény-ellenes módon történt megvonása miatt egyébként is meglehetősen bizonytalan – az iskola dolgozóinak munkaviszonyát mind a mai napig nem szüntette meg.
 
Mindezek alapján, felszólítjuk a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot és Pölöskei Gáborné Elnök Asszonyt, hogy a szükséges intézkedéseket haladéktalanul tegye meg.
 
Iványi Gábor
a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.