2016. augusztus 31., szerda

"HA VALAKINEK NEM TETSZIK, HOGY AZT ÍRJUK AMIT EDDIG, MAJD KIRÚG MINKET" - ELADTÁK A NÉPSZABADSÁGOT A FIDESZNEK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.08.30.


Ma reggel a Népszava írta meg, már péntek délután megköttetett az üzlet, a Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó cégcsoport megvette a Népszabadságot, 13 megyei lapot, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot is tulajdonoló Mediaworks-öt. Ha ez igaz, most kell cselekednünk.

A vásárlás híre nem meglepő, ha hallottuk a pletykákat arról, mi a Fidesz médiaterve 2018-ig. Megvenni, pacifikálni, vagy ellehetetleníteni minden politikai sajtóterméket. A sor nem most kezdődött, számtalan médiacég alapítása (pl: Lokál, 888.hu, Riposzt, Karc.FM), és számos médiacég megvétele (pl: Origo, Tv2, köztévé, közmédia), vagy tönkretétele (Metropol) már 2014 óta tart. De hallottunk pletykákat is, amelyek igazságtartalmáról nehéz megbizonyosodni: a Klubrádiót részben tulajdonoló és a 168 órát kiadó, a Fidesszel jó kapcsolatot ápoló Köves Slomóék által tulajdonolt Brit Média helyzetéről, a Szabad Földet és a Vasárnapi Híreket kiadó Geomédia-csoport, a Népszava, vagy éppen az ATV közeléből is, gyanús alkukról, amikről mi, földi halandók, újságolvasók, tévénézők nem tudhatjuk, mi a valóságtartalmuk. Mint ahogy Spéder Zoltán tulajdonos elbukása után nincs hír egyelőre arról sem, ki lesz az Index új tulajdonosa. Persze még talpon maradt néhány sajtótermék, amik nem sorolhatóak be a Fideszhez: RTL Klub, HVG, 444, a Simicska-birodalom, 24.hu, Blikk, Bors, Átlátszó, stb., de a hírek szerint itt is alkuk történtek és várhatóak, vagy készül a Fidesz a megsemmisítésükre, esetleg az anyagi megfojtásra, ellehetetlenítésre (lásd Simicska-birodalom helyzete, 2018 után).

A Népszabadság és a többi Mediaworks-lap felvásárálása után majd, már nem csaphatjuk be magunkat, hogy itt csupán piaci folyamatok zajlanak, és nem a szabad média elleni felvásárlási akció zajlik, ez a történés a tudatosulás állomása kell, hogy legyen. Hogy észrevegyük, milyen médiaátrendeződés zajlik Magyarországon, és ennek mi lesz a vége.

De a Népszabadság ügye még nem zárult le, így nekünk, polgároknak van lehetőségünk a beleszólásra. Hogy mi lehet a Népszabadság sorsa, arról több forgatókönyv is elképzelhető. Lehet, hogy a lapot cakkumpakk bezárják, lehetséges, hogy 1 forintért átadják egy másik médiacégnek (itt a Köves Slomóhoz köthető, a Klubrádiót 20%-ban, és a 168 órát birtokló Brit Média-csoport neve merülhet fel), vagy a vezetőség kirúgásával, vagy más módszerrel kényszerítik felmondásra a dolgozókat...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.