2016. augusztus 14., vasárnap

KALÓZOK EJTETTÉK FOGLYUL A DIKTÁTORT

KULTÚRPART BLOG
Szerző: Tompa Dia
2016.08.14.


A rakétabázison most újra megvalósul a Köztársaság. 

A Zsámbéki Színházi Rakétabázison mutatják be augusztus 19-20-21-én Szálinger Balázs többszörösen díjazott Köztársaság című drámáját. A darabot Horváth Illés, a Pesti Magyar Színház színésze állítja színpadra, aki először rendez alkalmi társulatával. A darab főbb szerepeiben Gáspár Tibor és Nagy Mari, a fiatalabb generációból pedig Pál András, Takács Géza, Horgas Ráhel, Gémes Antos, Lovas Emília, Ágoston Péter és Mészáros András látható.
 
A színdarab egy valós történelmi eseményből indul ki. A huszonéves Julius Caesart közismert politikai pályafutása előtt egy alkalommal kalózok ejtik fogságba. A kalózok vezére hamar felismeri képességeit, rendkívüli intellektusát, éles világlátását, kíméletlen emberismeretét, vezetői agilitását. Elhatározza, hogy meggyőzi Caesart: maradjon velük, s legyen az utódja. A kalózok ugyanis államalapításba kezdtek. Az eljövendő nemzedék elszórtan szunnyad megannyi város "keltetőiben", ideológiai képzésben részesülten. Csak fel kell majd ébreszteni őket.
 
Szálinger művét igazi kortárs humor jellemzi. Az időmértékes verselés sodró lendülete nagy klasszikus színdarabokat juttat eszünkbe, mestermunkává azonban az egy-egy monológban megjelenő kortárs líra teszi, melynek Szálinger Balázs egyedülállóan tehetséges és elismert művésze. A Köztársaság sokoldalú, különleges alkotás, ami méltán nyerte el 2012-ben Az Évad Legjobb Magyar Drámája Díjat, 2013-ban Artisjus- és Szépíró Díjakat...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.