2016. augusztus 20., szombat

LÁBJEGYZETEK A PAJOR-BALAVÁNY VITÁHOZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.08.20.


Pajor Tamás Félholdra verve címmel a Hetek című újságban védte meg Balavány Györgytől az iszlámmal szemben a kereszténységet. Véleményét úgy összegzi, hogy "a sokszor olcsó sikerre vadászó vélemény-újságírás műfajában is mélyrepülési rekord a történelemformáló, ősi szövegekből levont lebutított, bárgyú végkövetkeztetés. A gondolat félholdra verve."

Ha Balavány a HVG-ben megjelent cikkében a gondolatot "félholdra verte", akkor Pajor a maga írásában az igazságot minimum keresztre feszítette. Mondanivalójának lényege, hogy míg az iszlám vallás lényegéből következik a terrorizmus, ezért jogos az "iszlám terrorizmusról" beszélni, addig a kereszténység szent könyvéből, a Bibliából nem lehet hasonló gondolatokat kiolvasni.

A szerkesztőségi bevezető szerint Balavány György Tudta, hogy iszlám terrorizmus nem létezik? című írása "uszító, keresztényellenes, amelyben a szerző a Koránhoz hasonló terrorista kézikönyvnek minősíti a Bibliát". Továbbá, hogy "az iszlamisták által elkövetett terrorcselekményekért végül is a számára könnyű célpontnak ígérkező zsidó-keresztény kinyilatkoztatást igyekszik bűnbakká tenni az iszlám terrorizmust mentegetve".

Természetesen erről szó sincs, Balavány csupán azt állítja, hogy minden vallás szent könyve tartalmaz erőszakra való felhívást, amely a gyakorlatában is manifesztálódik, ezért ha iszlám terrorizmusról lehet beszélni, akkor keresztény terrorizmusról is lehet. Pajor azt állítja, hogy a Bibliát nem lehet szélsőségesen értelmezni, s a kereszténység soha nem adott okot erőszakra.

Pajor a katolicizmust - e tekintetben helyesen - nem választja el a kereszténységtől, hiszen a köztudatban a katolicizmus a kereszténység része és annak legnagyobb irányzata. Ez esetben azonban megfeledkezik arról, hogy az évszázadok során Európában a legtöbb gyilkosságot éppen a kereszténység nevében követték el.

A hivatkozások az egyházatyák bibliai magyarázatai voltak, amelyek bizonyítják, hogy a kereszténység tanait is lehet szélsőségesen értelmezni, s abból fegyvert kovácsolni. A kereszténységet mégsem azonosítjuk a gyilkolással és a terrorizmussal, hanem azoktól vitatjuk el a "keresztény" nevet, akik a kereszténység nevében öltek. Ezt azonban Pajor az iszlám vallás követőinek nem engedi meg, a terrort magával az iszlámmal azonosítja...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.