2016. augusztus 10., szerda

ORBÁN ÉS KACZYNSKI KÖZÖS ÁLLÁSPONTOT KÉPVISEL TÖBB KÉRDÉSBEN IS - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.05.10.


A Washington Post is úgy mutatja be az Orbán-Kaczynski-találkozót, hogy itt két olyan, jobboldali-nacionalista vezető ült le egymással, aki hasonló irányba viszi országát.

A vendég csodálatát fejezte ki a házigazda erős, illiberális kormányzási modellje iránt, amely azonban külföldön aggályokat váltott ki a magyar demokrácia állapota miatt. A Jog és Igazságosság ugyanazt az utat választotta, mint Orbán, beleértve az igazságszolgáltatás és a média erősebb központi ellenőrzését. Közös álláspontot képviselnek a migráció ügyében is, határozottan ellenzik az unió próbálkozását, hogy elossza a menekülteket a tagállamok között. Véleményük csupán Oroszország ügyében tér el. Kaczynski régóta igen borúlátóan ítéli meg Moszkvát, a magyar politikus ezzel szemben szorosabb viszonyt alakított ki Putyinnal, amikor szorgalmazta a kétoldalú energetikai együttműködést. A hivatalos közleményből különben az derül ki, hogy a két vezető egész délután tárgyalt az európai helyzetről.

Financial Times
 

Az újság szerkesztőségi állásfoglalása szerint lehet, hogy az uniónak és Washingtonnak több eszköz van a kezében a török elnök befolyásolására, mint ahogyan azt feltételezték. Erdogan persze mindig is állhatatlan szövetséges volt, de soha nem annyira, mint az utóbbi hónapokban. Gyakorlatilag összeomlott a menekült-ügyben kötött megállapodás, Oroszország pedig szolidaritást tanúsít Törökország iránt a puccs miatt, jóllehet alig két hónapja még fagyos volt a viszony. Egyszóval, van miért aggódniuk az EU-s és Nato-partnereknek, ideértve az államcsíny-kísérlet utáni tömeges tisztogatást. Az fenyeget, hogy tartós törés következik be Ankara és a nyugat kapcsolatában. Putyin boldogan támogatja a másik erős embert, akit ellenben bírálnak a liberális demokráciák. És akkor még ott van Szíria, de az oroszok és a törökök nélkül nincs politikai megoldás. Bár nyugaton félnek, hogy Törökország autokráciába csúszik át, de korai volna lemondani Erdoganról. A moszkvai út tudatos fricska, ám utal a politikus pragmatizmusára is. Ankara nem harcolhat az összes szomszédjával, és Moszkva enyhíthet a gazdasági nyomáson, ha feloldja a szankciókat, illetve felújítja az energiaszállítást. Az unió azonban sokkal fontosabb kereskedelmi partner az oroszoknál, a Nato pedig a legjobb garancia a térségben. De azt is számításba kell venni, hogy a puccs óta megszűntek az őrjáratok a part mentén, mégsem ugrott meg a menekültek száma. Az EU-nak és az Egyesült Államoknak nem szabad engedményeket tennie. Vissza kell utasítaniuk a jogállamiság minden megsértését, és ragaszkodniuk kell ahhoz, hogy a török fél bizonyítékokkal támassza alá Gülen kiadatási kérelmét. A nyugatnak ugyanakkor az eddiginél sokkal egyértelműbben el kell ismernie, hogy Törökország jóval rosszabb helyzetbe került volna, ha a zendülő tábornokok kerekednek felül...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.