2016. augusztus 18., csütörtök

VÉGJÁTÉK

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: Vasvári G. Pál
2016.08.18.


Ez már a falka „morálja”. Aki a centrális erőtér közepén álló vezérnek önként felkínálkozik vagy legalább némán tűr, hagyja magát meghágni, s persze megadása jeléül illően le is sunyja a fejét, az maradhat még ideig-óráig „békével”. Aki pedig küzd, annak magát a falkavezért kell legyőznie. S ha nem sikerül, akkor véresre sebezve takarodnia kell a falkából, és még örülhet, hogy a beleit nem tépték ki... Mire is nevel az iskola?

Egy többé-kevésbé még élhető, emberies országban velőtrázó lenne a hír, itt meg a már a fenét sem lepi meg, hogy az oktatás lenullázása elleni tiltakozási hullám nyomán „levadásszák a tanárokat, akik kockás inget viseltek, hiába jók, nem lehetnek igazgatók”.

Az iménti címmel számolt be a Népszabadság arról, hogy „érvényes pályázatot nyújtottak be, a kollégák is mögéjük álltak, mégsem nevezték ki őket igazgatónak”. Még azt sem, aki „egyedül pályázott tagintézmény-vezetői pozícióra és a pályázati feltételeknek teljes mértékben megfelelt”. Sorjáznak a példák, Szekszárd, Balatonfűzfő, Dabas, Győr, Hatvan, Tiszaújváros, Eger…

Juhász Ágnes (Civil Közoktatási Platform) szerint két eset jöhet szóba: „vagy olyanoknak tartják fent a helyet, akik egyelőre nem felelnek meg a pályázati feltételeknek, például nincs még elegendő vezetői gyakorlatuk, vagy valóban így ’vadásszák le’ azokat, akik tiltakozni merészeltek a kormány jelenlegi oktatáspolitikája ellen. Ha bizonyítható, hogy a szabad véleménynyilvánításuk miatt érte őket hátrány, az jogsértés”.

Egy többé-kevésbé még élhető, emberies országban ez tényleg velőtrázó lenne, ám Orbanisztánban nem az. Hisz’ itt a többi hatalom-menti jogsértés sem az. A vezérelvet vallóknak imponál az erő. Azok pedig, akik korábban sem tiltakoztak, bundájuk épségét féltve most is „bölcsen” hallgatnak, mert tudják: az első eset sem jobb a másodiknál, csak éppen így megmaradhat a látszat, hogy „békésebb ez a megoldás”. Szóval hadd jöjjenek az önként felkínálkozók… Már ha egyáltalán erről van szó. Nem tudhatjuk, ezen a tájon ugyanis a kinevezési döntéseket a szaktárcának nem kell megindokolnia.

És ez még csak a felszín! Bár az iskolavezetők kinevezésén/ki nem nevezésén is sok múlik – például, hogy érdemes-e ott tanulni, s jó-e oda járni – de több azon, amiért az egész kockás inges tiltakozási hullám elindult. Nevezetesen, hogy milyen lesz a két hét múlva ismét diákokat fogadó iskola. Jog által szabályozott vagy kézi vezérelt? Lebutított, szolgalelkű, gombnyomásra működő biorobotokat nevel? Vagy kreatív, netán alkotó, minőségi munkára kész és képes embereket? Olyanokat, akik beérik a szaktárgyakkal és a néhány órában oktatott természettudományos tantárggyal? Vagy olyanokat, akiknek ez nem mind egy, és nem mindegy…

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.