2016. szeptember 20., kedd

A HÁZIORVOS SEM VARÁZSLÓ

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Tóth Ilona
2016.09.19.


Újfajta törzskartonokat kell begyűjteniük a háziorvosoknak. Rengeteg kérdésre kell válaszolni. Lesz még ebből probléma beteg és orvos között. Arról nem beszélve, hogy egyetlen doktor sem varázsló, az ország bajait nehogy már nekik kelljen orvosolni!

...A kérdőíven családi állapotunkra, iskolai végzettségünkre, táplálkozási, alkoholfogyasztási, sportolási szokásainkra is rákérdeznek, de hadd döntse el már mindenki, mire válaszol. Ez a sok adat hatalmas hatalom lenne – nem is az orvosok kezében, hanem ki tudja, rajtuk kívül ki juthatna még hozzá? Nem bízom kedves kormányunkban. Ígérik ugyan, hogy a személyhez kötődő érzékeny, magáninformációk közlése önkéntes. Meglátjuk.

A tervezet szerint az orvosoknak meghatározott számú törzskarton kitöltése után pluszpénz járna. De előbb dolgozzanak meg érte, mert eddig csak lógatták a lábukat – a pedagógusokhoz hasonlóan, hiszen ők is csak úgy kaptak fizetés emelést, hogy több lett a munkájuk. Az Orbán-kormány így zsarolja az értelmiségét. A háziorvosok kialkudtak 10 milliárd forintot, minden bizonnyal a teljes összeget csak az új törzskartonok kitöltésével van esélyük megkapni.

A kormány szerint a 2019 végére kiépülő adatbázis növeli a betegbiztonságot, sokat segít az orvosoknak és minden további ellátást hatékonyabbá tesz. Ebben nem hiszek, mert ez az elképzelés csak magas színvonalú, emberközpontú, európai egészségügyi rendszerben működhet eredményesen. A jó háziorvos annyit tudott eddig is a betegekről, amennyi kellett a gyógyításhoz, nem kell őket (sem) dedósnak nézni.

Szeretném látni azt a hátrányos helyzetű beteget, akinek elmagyarázza az orvosa, hogy mennyire káros a zsíros kenyér az egészségére, egyen sok halat, zöldséget, gyümölcsöt vagy válasszon diétát.
Szeretném látni azt a negyven kilós asszonyt, aki 3 műszakos, 12 órai kemény fizikai munka után kocogni megy a parkba, mozogni a fitness terembe, hogy másnap hajnalban frissen, üdén indulhasson munkába zsúfolt busszal, vonattal.

Szeretném látni azt a beteget, akit a legjobb szándékkal a közeli-távoli szakrendelőbe utal be orvosa, és onnan vagy elküldik vagy ott tölti a napját szabadsága terhére.

Szeretném látni azt a férfit, nőt, aki az évek óta tartó reménytelen életét alkoholba, nyugtatókba fojtottan képes elviselni, hogyan reagál körülményei változása nélkül egy leszoktató terápiára.

Családi állapot, iskolai végzett – mi a fenének újabb magánadat, amikor a nyolc általánost végzett, elvált beteget ugyanúgy kell kezelni, mint a diplomás, házast. Vagy nem?...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.