2016. szeptember 18., vasárnap

A PINCÉREK ORSZÁGA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Gyuri
2016.09.17.


Pontosabban még nem az, de ha így megy tovább, hamarosan azzá válhat a helyiek szerint Spanyolország, ahová leginkább majd bulizni járnak a külföldiek. Gyuri mai posztjából azért az is kiderül, hogy mi a magas munkanélküliség (egyik) oka, és az is, hogy a korrupció ellenére nem egy következmények nélküli országról beszélünk.

„A nővérem több mint 20 éve él Madridban, és mivel ez idő alatt magam is többször megfordultam a spanyol fővárosban, gondoltam, én is leírom a benyomásaimat és tapasztalataimat.

A beszámolót egy Facebook Messengeres üzenetváltás indította el: No, milyen kint? – kérdezte egy budapesti barátom. Mondom: Jó. Még mindig szeretem az itteni jóval szabadabb légkört. Állati nagy a munkanélküliség, és a politikusok itt is lopnak, csalnak, hazudnak, de az emberek ettől függetlenül kedvesek, barátságosak. Basszus, a MediaMarktban kezet fog veled az eladó búcsúzáskor! Haverina reakciója: hopp, megyek ki. Én: Gyere.

Az egyik komolyabb gond, hogy Madridban nagyok a távolságok, és bár a tömegközlekedés elég jó, nem árt egy autó. Még városon belül is sokat kell utazni, de van 12 metróvonal és remek az úthálózat (ez alatt a mennyiséget értem, pl. a sok földalatti autópályát. 3 éve vonattal is utaztam Salamancába. Pontos, tiszta, gyors, van USB-töltő minden ülésnél, az pályaudvarok rendezettek, nem látni romos, düledező állomásokat, a táj pedig szép.)

Kora este kezdenek élni

Nyáron a városban 40 fok van (igaz, ez száraz, nem pedig nedves hőség), szóval nap közben megsülsz, ezért csak reggel és késő délutántól lehet bármit csinálni. 6-8 órától kezdenek az emberek élni, olyankor megtelnek a bárok és parkok, levisznek az utcára székeket, kaját és ott dumálnak késő estig - vagyis éjjel 1-2-ig.

Ehhez képest nálunk már 11-kor egy pisszenés sem hallatszik, és ha mégis, valaki biztosan elkezd üvöltözni az ablakban, hogy kuss legyen, mert ő aludni akar. Itt nem, legfeljebb kizúdít egy lavór vizet.

Van limonádé, citromos sör meg vörösbor, plusz sangria és sidra, vagyis almabor. Hidegen. Nagyon finomak és nem drágák. Egy átlagos, nem puccos bárban a pohár vagy doboz sör 1 euró körül van, és kapsz hozzá rágcsálnivalót is, ami benne van az árban. Sült krumpli, chips vagy szendvicskék, egyre megy..."


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.