2016. szeptember 3., szombat

CSÓKOLOM, PUSZIKA, ITT VANNAK A TERRORISTA NYILASOK

444.HU
Szerző: Ács Dániel
2016.09.03.


„Csóóóókolom, puszika, itt vannak a terrorista nyilasok” - köszöntötte a hölgyeket viccelődve egy idős úr, de senki nem nevetett a poénján.

Miközben a magyar jogtörténetben példátlan módon 2016. augusztus 30-án a Fővárosi Törvényszék terrorizmus vádjával első fokon
összesen 127 év fegyházra ítélete a szélsőjobb szimbolikus figuráját, Budaházy Györgyöt és társait, addig a szombat délelőtti tiltakozó gyűlésre alig 150-200 radikális jött el.

Szénsavmentes radikalizmus

De nem is a Markó utcába kiballagott tüntetők alacsony létszám volt a legmeglepőbb, hanem, hogy mennyire zavartan, erőtlenül és csendesen zajlott le a demonstráció. Nem hogy atrocitás nem történt, de egy erősebb skandálás, egy sípszó, egy kereplés, egy „fegyverbe” kiáltás, egy „Gyurcsány, te szemét” sem hangzott el a több, mint kétórás tüntetésen. Nem hogy az erőszakos tiltakozás, de még a polgári engedetlenség sem jött szóba az egész eseményen. 

A szélsőjobboldali tábor fontos szereplői feltűnően hiányoztak. A Jobbik parlamenti képviselői közül egyedül Hegedűs Lórántnét láttuk, aki a felszólaló férjét kísérte el, de ők is nagyon hamar, 15 perc után sietve távoztak a helyszínről. A megjelent szervezetek képviselői kis csoportokban, egymástól elkülönülve beszélgettek. Voltak a Lelkiismer 88-tól, a Vértesalja Gyermekei motoros bandától, a HVIM-től, a Betyársereg is képviseltette magát pár fővel. Lengett 3-4 jobbikos zászló, valaki megkopott gárdista-pólóban mászkált, régi Kossuth téri arcok és a Jobbikból mára kiszorult vagy kiszorulóban lévő figurák, mint Lenhardt Balázs, Gaudi-Nagy Tamás, Novák Előd is megjelentek.

De 2006 forrongó hangulata még nyomokban sem köszönt vissza.

Hát nem erre számítottam. És csak a rendezvény legvégén, Toroczkai László főszervező adott némi homályos magyarázatot a mai nap és úgy általában 2016 alacsony hőfokú radikalizmusára...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.