2016. szeptember 8., csütörtök

HATÁRVADÁSZOK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.09.08.


Nekem ez a határvadászat tetszik nagyon.
Mi, anno nem vadásztunk a határon, hanem őriztük a határt, a határsértőket zömében elfogtuk, viszont nem ütöttük és nem rugdaltuk őket.
Nálunk is volt műszaki határzár, SZ-100-as jelzőrendszernek hívták, de az nem aprított szecskává senkit, viszont jelezte a határsértés helyét.
Nálunk nem volt illegális bevándorló, de aki nem a határforgalom számára megnyitott közúti, vízi, légi vagy vasúti átkelőpontokon kísérelte meg átlépni az államhatárt, az mind-mind határsértő volt, akit aztán tiltott határátlépés, vagy annak kísérlete miatt vontak felelősségre.
A bevándorló meg az volt, aki legálisan lépett az országba, majd bevándorlási kérelmet nyújtott be és erre engedélyt kapott.

A menekült meg a vonatkozó nemzetközi szerződéseknek megfelelően nyerte el státuszát, és ennek megfelelő jogai is voltak. Aki nem tudta igazolni személyi adatait, az legfeljebb hontalan státuszt kaphatott, bemondásra ultit játszottunk.

Ilyen menekültek voltak például a görög polgárháború vesztesei - egy egész falu került ki soraikból,
Beloiannisznak hívják. A világpolitika változásával sokan visszatelepültek hazájukba, de nem mindenki. A gyerekek közül sokan már Magyarországot tartják hazájuknak, miközben őrzik görög gyökereiket is - az ország csak gazdagabb lett velük.
Szépen megállták a helyüket, leszármazottaik közül még ma is sokan élnek nálunk.
De ilyen menekültként kezelték az 56-os disszidenseket is nyugaton, akiket ha összevetünk a mai szír, afgán stb. menekültekkel, a veszéllyel, mely elől menekültek, hát igencsak érdekes eredményre juthatunk.

Folyik a toborzás,
gyere pajtás katonának, jobb dolgod lesz, mint apádnak, mondja a dal, de ez persze nem igaz.
Apádnak lehetett tisztes polgári munkája, őt nem a kényszer hajtotta katonának, mint téged, hanem ha vonzódott a fegyverhez meg az egyenruhához, hivatását szabad akaratából választhatta, te meg nemigen tudod máshol megkeresni a kenyered.
Ha nincs erős akaratod és tartásod, olyan rendőr is leszel...

Ebben az agyonhiszterizált légkörben nehéz lesz jól ellátni a feladatod, merthogy a rendőrnek, katonának a feladatát érzelemmentesen, a törvények és szabályzatok alapján kellene ellátnia, de te olyan leszel, mint a hajdani váci börtönőr, akinek kiírták a falra: ne csak őrizd, gyűlöld is!
Remélhetőleg nem veszted el az eszed csak azért, mert a hátadon egy gépkarabély veri a veséd.
És nem élsz illúziókban, tudod, hogy ez a kormányzat a prérire tesz ki téged hóban-sárban, negyven fokban, megfelelő ellátás, ruházat és felszerelés nélkül, erre a speciális feladatra felkészületlenül, hiszen a menekültekkel való európai bánásmód feltételei nem adottak.
Nincs az elhelyezésükre megfelelő objektum, nem tisztázottak a viszonyok, a folyamatok mesterséges lassítása állandó feszültség forrása, te meg, ha ember vagy, folyamatosan szégyellheted a pofád, mikor a kisgyerekét cipelő szír anyukét hajkurászod...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.