2016. szeptember 8., csütörtök

VAJON MELYIK SZERKESZTŐSÉGBEN ÉS CIVIL SZERVEZETBEN ÜLNEK OTT A TITKOSSZOLGÁLATOK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.09.08.


A 444 szerdai cikke szerint egy újságírót próbált az Alkotmányvédelmi Hivatal beszervezni úgy, hogy valószínűleg előtte megfigyelték őt, és információt gyűjtöttek róla. A cikkből elsőre úgy tűnik, hogy törvénytelen megfigyelést hajtottak végre egy magyar polgár ellen, beszervezés és valószínűsíthetően későbbi befolyásolás céljával. Méghozzá egy olyan polgártársunk ellen, akinek valószínűleg hatása van a kormánytól független média működésére.
Az eset nyilvánosságra kerülése után a legfontosabb felmerülő kérdés az, hogy csupán egy béna, de egyedi kísérletről van-e szó, vagy a rendszeresen alkalmazott kísérletek közül egy sikerült bénán. Tehát lefordítva: élnek-e közöttünk, újságírók, civilek, aktivisták között a titkosszolgálatok ügynökei? Végez-e törvénytelenül megfigyelést, lehallgatást, beavatkozást polgárai ellen a magyar állam?

A válasz kettős. Mert egyrészt fogalmunk sincs, sőt az ellenzéki vezetésű, de kormánypárti többségű nemzetbiztonsági bizottságnak sem lehet erről fogalma (ha tényleg törvénytelen megfigyelésekről van szó). Másrészt számos olyan esetről tudunk az elmúlt évekből - a Blikk újságírójának lehallgatása, Jávor Benedek telefonjának ügye, illetve olyan esetek, amikor a kormányzati kommunikáció egy, csak bizalmas körben elhangzott információra reagált -, ami után komoly gyanú ébredhetett az emberben, hogy valóban létezik valamiféle megfigyelés. Bár ezek az ügyek nem konkrét beszervezésekről szólnak. Viszont a legerősebb érv mégiscsak az, amit már a kérdésben is feltettem: nehezen elképzelhető, hogy csupán egyetlen embert próbált  volna beszervezni az Alkotmányvédelmi Hivatal, és pont ez a beszervezés sikertelen lett, majd le is álltak, valószínű, hogy a sikeres beszervezések mellett derült fény erre a sikertelen történetre.

Egy jogállamban az esetet vizsgálat, majd a felelősök elbocsájtása követné, valószínűleg miniszteri szintig. Egy féljogállamban tüntetésekkel és a média ráhatásával kényszerítenék ki az emberek a vizsgálatot és a felelősségre vonást. Magyarországon Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője viccet csinált az esetből, a belügyminisztérium pedig azt állítja, csak a külföldi érdekek megakadályozása volt a tét, de nem cáfolta a találkozó tényét. De legalább annyi történt, az ellenzék összehívja a nemzetbiztonsági bizottság ülését, és ott a társadalom számára láthatóan fogja a Fidesz az ügyet elsikálni...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.