2016. szeptember 27., kedd

KOCSMAI BUNKÓ A PORCELÁNBOLTBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.09.26.


Donald Trump még nem is adta teljesen önmagát az amerikai elnökjelöltek első vitáján, de így is lelepleződött. Trump igyekezett moderálni magát, de így is úgy viselkedett, mintha kocsmában lenne. Clinton az adóügyeivel sarokba szorította, nem tudott mit mondani arra, hogy nem fizeti ki az alkalmazottait és a vállalkozóit, hazugságon kapták, s amit a világ helyzetéről mondott, az ijesztő.

Trump képtelen volt türtőztetni magát, közbeszólt, belebeszélt Clinton szövegébe, a végén a vitavezető sem tudta kontrollálni. Ez a stílus elfogadhatatlan, és mindent elmondott ennek az embernek a színvonaláról és a totális alkalmatlanságáról. Amikor Clinton megfogta, hogy 0 dollárral járult hozzá az ország dolgaihoz, mert nem fizetett adót, Trump vesztes pozícióba került, és ott is maradt, a levegő után kapkodott.

A vita során kiderült, Trump rasszista, adókerülő, az iraki háború és Obama születési okmányaival kapcsolatban letagadta az igazságot, vagyis hazudozó is. Amit előadott, közhelyek, populista hazugságok voltak. A kibertámadásokkal kapcsolatban elkövette azt a hibát, hogy a nyilvánvaló tények ellenére az oroszokat védte. Clinton a fejére olvasta, hogy felszólította Putyint, intézzen támadást Amerika és amerikai érdekek ellen.

Trumpnak fogalma sincs a NATO-ról, Amerika szerepéről a világban, a nukleáris egyensúly mibenlétéről, s életveszélyes lenne rábízni az amerikai nukleáris arzenált. Clinton ügyesen levezette, hogy ez az ember világégést idézne elő. Trump nemcsak a stílusában idézte a kocsmák légkörét, hanem a felkészültsége és a tájékozottsága is kocsmai színvonalú.

Trump Irán ügyében az izraeli és az amerikai evangéliumi keresztény szélsőjobboldal álláspontját képviseli, de képtelen volt elmagyarázni, miért lenne jobb Iránnal háborúzni ahelyett, hogy kontrollálják az atomprogramját, és megakadályozzák, hogy Irán átadja az atomkészletének egy részét az izraelellenes és amerikaellenes terroristáknak. Trumpnak fogalma nincs az összefüggésekről.

Clinton nagyobb győzelmet is arathatott volna, de nem engedte, hogy Trump lehúzza a maga szintjére, és nem döngölte Trumpot a betonba. Elegánsabb viselkedése azonban mellé állította a közvéleményt. Az biztos, hogy Trump a vitán még inkább elveszítette a feketék és a spanyolajkúak, valamint a nők szimpátiáját. A vita után republikánusok sem tudtak róla jót mondani, csupán azt ismételgették, hogy ők a konzervatív pártra szavaznak.

Csakhogy Trump megválasztása esetén nem a republikánusok győznek, és nem a konzervatív értékek költöznek a Fehér Házba, hanem egy totálisan alkalmatlan, közveszélyes populista, felkészületlen, rasszista, hazudozó, immorális szörnyeteg. A republikánusokat támogató amerikai keresztények álláspontját jól tükrözi az, miszerint leszavaznak Trumpra, és "vesznek egy forró zuhanyt", hogy ezt lemossák magukról.

Csakhogy a zuhany nem segít, és ha beszavaznák ezt a pszichopatát a Fehér Házba, akkor az elszabadult hajóágyúként döntené romba Amerikát és a világot is. A zuhany ezt nem akadályozza meg. Ezt kellene a józan republikánusoknak és demokratáknak is megértetni a szavazókkal. Clinton nem a legjobb ellenjelölt, több szempontból sem az, de legalább biztonságot és a világ stabilitását garantálja...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.