2016. szeptember 27., kedd

HA 50 MÉTERREL ARRÉBB ROBBAN, MOST SOK EMBERT SIRATNÁNK - INTERJÚ KLEB ATTILÁVAL, A TERÉZ KÖRÚTI ROBBANTÁS SZEMTANÚJÁVAL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2016.09.26.


Kleb Attila szabadúszó fotós, aki korábban több újságnak is dolgozott. Amellett a ház mellett lakik a Teréz körúton, ahol szombaton a robbantás történt. Aznap este a barátnőjével egy koncertre igyekezett, egy rendőrjárőr pár után sétáltak a körúton. Miután lefordultak a Dohnányi Ernő utcába, meghallották a robbanást. Attilával a Népszabadság készített korábban interjút, amely után helyreigazítást kellett kiadni, mivel több sajtótermék rosszul idézte mondatait arról, mikor kérdezték tőle kihallgatása során a rendőrök, hogy hallott-e Allah Akbar mondatot a robbantás helyszínén.
 
Kettős Mérce: Amikor meghallottad a robbantást, és amikor megláttad a sérülteket, mi jutott először az eszedbe?
 
Kleb Attila: Ahogy befordultunk a Dohnányi Ernő utcába, pár fiatal jött velünk szembe, akik pedig épp a robbanás irányába mentek a körútra. Rögtön a detonáció után rohantak visszafelé, amire az első gondolatom az volt, hogy petárdát dobtak ki a járdára, majd ahogy jött, el is szállt ez a gondolat, hiszen a robaj sokkal nagyobb volt annál, mint amit egy petárda tud okozni. Gázrobbanásra gyanakodtam, ezért is vártunk még néhány másodpercet, hogy követi-e másik. Mivel nem követte, így előléptünk az épület takarásából, és megláttam a hatalmas porfelhőt és a járdán fekvő testet, aki(k) körül már 2-3 ember volt, és hívtam a 112-t, akik nem is akartak hinni nekem egy darabig.
 
KM: A Népszabadságnak adott nyilatkozatodat átvette az egész magyar sajtó, majd ezután egy közleményt adtál ki, hogy helyreigazítsd az átvett cikkeket. Miért érezted fontosnak ebben kijavítani azt, hogy utolsónak tették fel neked a rendőrök az Allah akbaros kérdést, nem elsőnek, ahogy a médiában legtöbben a Népszabadság hírét átvették?
 
KA: Több sajtóorgánum olyan címmel közölte újra a cikket, amiben azt hangsúlyozták, hogy az volt a nyomozók első és legfontosabb kérdése. Ebben az amúgy is kissé túlfűtött, csaknem hisztérikus időszakban, ahol a migránsellenes és a humánus oldal egymásnak feszül, nagyon károsnak és veszélyesnek tartom, hogy ezzel hergelik az egyik oldalt, miközben a másikat pedig mindenféle óriásplakátokkal és eltúlzott, felturbózott hírekkel. Megbékélésre lenne szükség, és nem az amúgy is meglévő és mély árok továbbmélyítésére...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.