2016. szeptember 16., péntek

MEGRÁZÓ A MAGYAR HAJÓSOK HALÁLA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.09.15.


"Hol van apa?" - minden nap ezt kérdezi és hazavárja gyermeke a meghalt magyar hajóst, ezzel a címmel számolt be a Blikk a Viking Cruises hajóbalesetének egyik áldozata, a 49 évesen elhunyt hajóskapitány, K. István családjának fájdalmáról. A 135 méteres személyszállító luxushajó nem fért el egy Erlagen mellett lévő vasúti híd alatt, ami ledarálta a kormányállást. K. István és H. Ferenc matróz nem tudott kimenekülni a kapitányi állásból, beszorultak a fülkébe és szörnyethaltak.

K. István felesége szerint férje nagyon precíz, alapos ember volt, jól ismerte az útvonalat, érthetetlen mi történhetett. Szeme gyakran könnybe lábad és ilyenkor a kisfiuk árzi, hogy valami baj van, és megkérdezi: "Hol van apa?" A megrázó tragédia visszafordíthatatlan veszteséget okozott, a család nem tudja még feldolgozni a történteket.

A baleset azért érthetetlen, mert a letarolt kormányállást vészhelyzetben is le lehet ereszteni. Ha a hajó nem fér át egy híd alatt, le lehet ereszteni a kormányállást. Ez fél perc. Van úgynevezett vészleeresztés is: ilyenkor az olaj kifolyik, a hidraulika azonnal leereszti a kabint. Feltételezések szerint valamilyen meghibásodás okozhatta, hogy a két tapasztalt hajós nem tudta leereszteni vagy elhagyni a fülkét.

A hajóskapitány családját képviselő New York-i székhelyű
Ronai and Ronai Ügyvédi Iroda a nyomozás eredményét várja, hogy abból megállapítható legyen a felelősség. Holly Ostrov Ronai ügyvéd szerint a baleset körülményei tisztázatlanok, a jelek arra utalnak, hogy nem emberi mulasztás okozhatta a tragédiát. A magyar származású Peter Ronai szerint a hajózási társaság modelljeivel gondok vannak. Mint mondta, az elmúlt hónapban négy kisebb-nagyobb balesete volt a cégnek...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.