2016. szeptember 5., hétfő

TRUMP ÉS A "GYILKOS" ILLEGÁLISOK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.09.05.


Érthetetlenül kevés figyelmet kapott az amerikai közbeszédben Trump Phoenixben bemutatott performansza. Ez volt az a gyűlés, amelyet a mexikói elnökkel való találkozó után tartott, és amelyen az emigrációról beszélt.

Trump a kitoloncolástól a kerítés égig való megépítéséig mondott sok ostobaságot és szörnyűséget, de a beszéde végén színpadra szólította azokat a szülőket, akiknek gyermekeit illegális bevándorlók gyilkoltak meg. Az "Angel Moms" sorban odamentek a mikrofonhoz, és bemondták, hogy kinek mikor ölte meg egy illegális a lányát vagy a fiát.

Dermesztő volt a látvány, ahogy Trump felhasználta ezeket a szerencsétlen embereket, akiknek gyermekét egy illegálisan Amerikában élő ember gyilkolta meg, azt a látszatot keltve, mintha az illegálisok gyilkosok lennének. Mi lett volna, ha bármely más társadalmi csoporthoz tartozó gyilkosok áldozatait mutatja be? Mi lett volna, ha feketék, zsidók, kínaiak, mexikóiak, melegek, heteroszexuálisok, fehérek vagy nyugdíjasok által megölt emberek szüleit hívja a színpadra, azt a látszatot keltve, mintha a csoport, amelyhez a tettesek tartoznak, jellemzője a gyilkolás.

Ilyet Amerikában még nem sokat láthattak a legújabbkori történelemben elnökjelölttől. Ez az ország morális mélypontja. A jelenet fasizmusra emlékeztetett, összeegyeztethetetlen az amerikai alkotmánnyal, az emberi jogokkal és a tisztességgel. Egyetlen csoportot sem lehet azonosítani egyetlen bűncselekménnyel sem. Az illegálisokra pedig különösen nem jellemző, hogy bűncselekményeket kövessenek el, mert akkor azonnal kitoloncolják őket. 

Egy illegális általában még a piros lámpán sem megy át, mert ha a rendőr észreveszi, akkor lebukik. Senki nem tartja be Amerikában úgy a törvényt, mint az illegálisok, mert ha lebuknak, elveszítik a munkájukat, a pénzüket, amiért Amerikában maradtak. Ezek az emberek nem bűnözni jönnek ide, hanem dolgozni, olyan munkát elvégezni, amilyet az amerikaiak nem végeznek el. A CNN-ben megszólaló szakértők egyike szerint Trump épületei és szállodái tele vannak illegálisokkal.

Az illegális bevándorlásról és munkavállalásról lehet vitatkozni, lehetnek különböző vélemények, lehet gondolkodni a deportálás, a határőrizet vagy a legalizáció kérdéséről, de az olyan megközelítés, amely gyilkossággal azonosít egy társadalmi réteget, fizikai üldözés és gyűlölet céltáblájává tesz az általánosítás révén embereket, a legteljesebb mértékig elfogadhatatlan.

Magyarországon talán kevesen tudják, hogy Amerikában 12 millió illegális munkavállaló van jelenleg, köztük sokan magyarok. Mióta megszűnt a vízumkényszer, csökkent a számuk, de még így is jelentős számban vannak, akik keményen dolgoznak itt, sokan pincelakásokban, basementekben lakva, hogy megkeressék az otthoni tartozásaik árát, vagy segítsék a Magyarországon élő hozzátartozóikat. Trump őket is legyilkosozta ezzel...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.