2016. október 17., hétfő

ABORTOURISM UTAZÁSI IRODA

REFLEKTOR.HU
Szerző: Weiss Eszter
2016.10.16.


„Személyes határok az államhatárok felett”’ szlogenjével, az „abortuszturizmus” jelenségén keresztül hívja fel a figyelmet arra, hogy egyes országokban nehezebb a terhességmegszakításhoz és a fogamzásgátláshoz való hozzáférés. Ez korlátozza a nőket abban, hogy szabadon rendelkezhessenek a testük felett és a méltósághoz való jogukat gyakorolják. 




– Mi az Abortourism Utazási Iroda?

– Taktikus médiahasználattal operáló projekt. Egy üzleti vállalkozás megjelenését sajátítja ki, hogy az abortuszról, és tágabb értelemben a reproduktív jogokról beszéljen. Az érvelésünk alapját az európai államok reproduktív jogi szabályozásainak összehasonlítása adja: az a tény, hogy az egyes államok nemzetpolitikájuk kénye-kedve szerint korlátozzák az állampolgáraikat abban, hogy létező technológiák (lásd gyógyszeres abortusz) közül választhassanak, vagy hogy dönthessenek afelől, mikor és mi történik a testükkel. Kellemetlen kérdéseket akarunk feltenni szokatlan formában, mert azt keressük, hogyan tudnánk az embereket egyáltalán megszólítani a reproduktív jogok témájában – igazából az egész projekt egy formálódó aktivista eszköztár megteremtésére irányul.

Az abortourism.com utazási ajánlatok formájában mutatja be az európai országokban elérhető reproduktív szolgáltatásokat, a hatályos szabályozások és gyakorlatok tükrében: nemcsak terhességmegszakítás, hanem fogamzásgátló és esemény utáni tabletták elérhetőségét is megjelenítjük. A későbbiekben bővíteni tervezzük a „szolgáltatásaink” sorát, például mesterséges megtermékenyítéshez való hozzáféréssel, otthonszüléssel, sterilizációval, vagy akár családtervezési támogatásokkal stb. kapcsolatos információkkal.

– Elmondanátok, hogy mik a reproduktív jogok, és hogyan függenek össze a társadalmi helyzetünkkel?

– A reproduktív jogok a termékenységhez és a fogamzáshoz kapcsolódó jogok. Ha korlátozzák vagy ellehetetlenítik a gyakorlásukat, akkor – az ENSZ által megállapított erőszaktípusok értelmében – az szexuális erőszakként értelmezhető. Ezeket a jogsértéseket azonban nagyon nehéz felismerni, mert kulturálisan kódoltak és sokszor internalizálják, és önkéntesen magukon hajtják végre őket az emberek.

Akik megengedhetik maguknak, ők rendszerint szívesen vállalnak sok gyereket, akik pedig gumira vagy fogamzásgátlóra sem tudnak költeni, ők valószínűleg a nem kívánt gyerek felnevelésének költségeit is nehezen teremtik majd elő.
A Nagy-Britanniában élő lengyel diaszpórában majdnem kétszer annyi gyereket vállalnak a nők, mint a szigorú abortusz törvényt érvényben tartó Lengyelországban. A weboldal Ajánlatok menüpontjában különböző árkategóriájú utazási ajánlatokkal reflektálunk arra, mennyire osztály- és pénztárcafüggő, hogy egy-egy szolgáltatást ki tud igénybe venni...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.