2016. október 17., hétfő

KÖZÖS SZABADSÁGAINK - DJABE: AZ ELSŐ 20 ÉV, KÖNYVBE ZÁRVA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.10.16.


1993.Budai Vár, Korona Pódium. Két fiatalember afrikai dobokon ad elő vérbő fantáziákat. Egyiküket már ismerem, tíz éve találkoztunk egy Filmszemlén, amikor bemutatták a Vérszerződés című filmet. Bubik Istvánnak hívják. A másik fiatalembert eddig csak távolabbi színpadon láttam. Ő Sipos András. A Macumba duót hallgatjuk.

Egy évvel később. A Stereo Shop, a Móricz Zsigmond körtér közelében. A Novus Jam lemezbemutatójára hív meg Böszörményi Gergely, azaz „Böszme”, akivel a „progresszív” zene iránti közös rajongásunk még abból az időből származik, amikor ő
Hódmezővásárhelyen diszkós volt, én pedig gimnazista diák. Az együttes élőben is előad néhány darabot mélyen spirituális zenéjéből. Ekkor találkozom életemben először Égerházi Attilával, de ott van a csapatban Sipi is.

Újabb két évvel később interjút készítek Sipivel, aki megtisztel azzal, hogy a lakására hív beszélgetni a Munkás utca 16-ba. Imádom a hangszereket, ha valahol hangszermúzeumot látok, soha nem hagyom ki. Ezúttal egy élő kiállítás kellős közepére cseppenek, vendéglátóm pedig lelkes tárlatvezető. Csak halványan utal egy készülő új lemezre, ami még nem publikus. Aztán néhány hónap múlva már a kezembe tartom az első Djabe CD-t, amelynek már a fotói is lenyűgöznek. (Most, amikor e sorokat írom, veszem csak észre, közel két évtized után, hogy a CD-lemez alatt a tokban, a római Pantheon nyitott kupolája látható, amelyen át szabadon áramlik be az éltető levegő és a pótolhatatlan fény!)
Megint eltelik két év. Újabb lemezbemutatóra vagyok hivatalos. A Witchi Tai Tóról beszélgetünk Attilával, aki dedikálja noteszomat...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.