2016. október 14., péntek

HÁZIORVOSOK VÉGVESZÉLYBEN - AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZER ALAPPILLÉRE, INOG

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.10.13.


Az egészségügy egyik alappillére a háziorvosi rendszer – csakhogy nagyon úgy tűnik, romokban van. És ha hinni lehet a számoknak, nem is nagyon lehet már renoválni. Mire számíthatunk ma, ha háziorvoshoz megyünk?

Sok jóra bizonyosan nem. A magyar egészségügyi ellátórendszer ugyanis több sebből is vérzik, ezek közül is az egyik legrosszabb helyzetben bizonyosan a háziorvosok vannak. Illetve nincsenek: hiányszakma ma Magyarországon a háziorvosi, és úgy tűnik, sehogy sem sikerül ezt a problémát megoldani.
Pedig a napokban maga Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár is jelezte egy beszélgetésen: a háziorvosi rendszer megújítása nélkül nem lehet az ellátás más területein sem érdemi változásban reménykedni.

Csakhogy a tények rideg dolgok: Magyarországon jelenleg körülbelül 6750 háziorvosi praxis van, közülük pedig mintegy 300 tartósan, vagyis legalább 5 éve betöltetlen (tavaly ez a szám még csak 220 volt…), de még ennél is több, összesen nagyjából félezer helyre keresnek háziorvost.

Mindeközben azt látjuk, hogy a maga a háziorvosi hivatás egyáltalán nem vonzó, s így egyre inkább kihaló szakma. Csak hogy egy példát mondjunk: 2010-ben még praktizált olyan háziorvos hazánkban, aki elmúlt 90 éves. A kirívó esetek mellett érdemes megjegyezni: a háziorvosok több mint harmada jelenleg is az 55-64 éves korosztályból kerül ki, de sokat nem hagyják abba a praktizálást azután sem, hogy elérik a nyugdíjkorhatárt, míg a fiatalok közül egyre kevesebben választják ezt a pályát. 2012 óra összesen 514-en kezdték meg a háziorvosi képzést, közülük eddig 501-en végeztek.

Az előrejelzések ehhez mérten borúsak: ha ma így állunk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint 2025-re (azaz 9 év múlva) a mostani körülbelül 6500 háziorvosból alig 3300 maradhat, vagyis felére csökken a doktorok száma...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.