2016. október 14., péntek

BOB DYLAN KAPTA AZ IRODALMI NOBELT!

MAGYAR NARANCS ONLINE - KULTÚRA
Szerző: narancs.hu
2016.10.13.


Enyhén szólva váratlan fordulat

Idén tavasszal a jeles dalszerzőt épp 75. születésnapja alkalmából köszöntöttük fel, s akkor ezt írtuk: „Ezúton kívánunk boldog születésnapot, és egy kalap alatt abbéli reményünknek is hangot adnánk, hogy a 75 éves istenség egyszer még megírja a Krónikák című, kiváló önéletrajzának második kötetét is.” Nos, most kisebb részben alighanem e memoár miatt is 2016 irodalmi Nobel-díjasa Bob Dylan lett. Ami kisebbfajta szenzáció, hiszen alapvetően mégiscsak egy popzenészről van szó.

Aki egyúttal persze, tudjuk, költőként is értelmezhető. A díj nagyobb részben így a dalszövegeinek szól, amelyek fontosabb albumait (The Times They Are-a Changin’, Highway 61 Revisited, Blonde On Blonde, Blood On The Tracks, The Basement Tracks… nincs kevés) olyan különlegessé formálták.

Szóval ezúttal is, ahogy a születésnapján, hallgassunk napestig Dylant, emésztgessük a hírt (örüljünk neki szívből vagy háborodjunk fel rajta, hogy már az irodalom szentélye sem szent), és ne hallgassunk Dylan malibui szomszédaira, akik – a világsajtóban megjelent cikkek tanúsága szerint – a nagy művész mobilvécéjének szagára és a szerencsétlen széljárásra panaszkodtak...

ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.