2016. október 31., hétfő

ÍGY ÍRT NAGY IMRÉÉK LAPJA, AZ IGAZSÁG A 60 ÉVE TÖRTÉNT KÖZTÁRSASÁG TÉRI LINCSELÉSRŐL: MINDEN BŰNÖST A TÖRVÉNY ELÉ!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2016.10.30.


60 évvel ezelőtt, október 30-án történt a forradalom egyik legnehezebben megítélhető törénete, a Köztársaság téri pártház ostroma. A téren álló pártház bevételére érkező nemzetőrök és felkelők tűzharcba bocsátkoztak a teret védő ÁVH-s erőkkel és katonákkal. Elsőként hármójukat, a házból fehér zászlóval kilépő Mező Imrét, az MDP Katonai Bizottságának tagját és 2 katonatársát lelőtték, majd a ház elfoglalása után a kivezetett 25 fogolyból 9-et kivégeztek, tesüket meggyalázták. Erről a történetről írt publicisztikát az Igazságba Szilvási Lajos író.

Az Igazság Nagy Imre körének lapja volt, amelyet 1956. október 23-án alapítottak, és november 4-ig élt. A főszerkesztő Obersovszky Gyula 1990 után újraalapította, de a hírlapkiadó vállalat az Antal-kormány idején, a taxisblokád után megvonta tőlük a támogatást, így csődbe mentek.

Szilvási Lajos, a lenti publicisztika szerzője, író, újságíró volt, aki 1956 után csupán az Úttörő magazin olvasószerkesztőjeként kaphatott újságírói állást, de regényei megjelenhettek. 27 regényt írt, 8-at ebből külföldön is kiadtak.

Azért gondoltuk újraközölni a Köztársaság téri lincselésről szóló Szilvási-publicisztikát, mert ma is van relevanciája. A cikk arról beszél nekünk, mit jelent a forradalom, mit jelent, ha a düh és a gyűlölet a politikával találkozik, és hogy a politikai gyűlöletnek milyen örökségét hordozzuk. De talán megmutatja azt is, mennyire nem volt egységes 56-ban a forradalmi tábor:

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.