2016. október 31., hétfő

SIMICSKA ÉS ORBÁN HARCA AZ INDEXÉRT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.10.30.


Csütörtök este jelent meg a közlemény, amely szerint a Portfolio.hu kiszakad a nagy anyacégből, az Indexet, az Inforádiót, a napi.hu-t és a blog.hu-t is birtokló CEMP-ből. Pénteken előbb Spéder Zoltán jelentette be, hogy Cemp-x online Zrt. néven új céget alapít, amely vezetősége sok névben megegyezik a CEMP vezetőségével, majd este szerverhiba miatt leállt az Index, az inforadio.hu és a blog.hu is, amely riadalmat keltett az Index sorsáért aggodó, és a városi pletykák alapján informálódó sokaságban. Egy biztos, Spéder Zoltánnak, a korábbi fideszes oligarchának már csupán a CEMP maradt cégei közül. A fenti hírek pedig arra engednek következtetni, az sem lesz sokáig az övé.

Ha valaki nem emlékezne, tavasz végén-nyár elején indult meg a támadás Spéder Zoltán fideszes oligarcha, nagyvállalkozó ellen. A Fidesz erős embereit a 80-as évek szakkollégiumi idejéből ismerő nagyvállakozó 2010 után kapta meg Orbán Viktortól a feladatot, hogy a takarékszövetkezeti integráció révén, a tulajdonában lévő FHB bank és a Magyar Posta fúziójával építse fel az OTP-ellenlábas nagy magyar bankot.

2016 elején jött a fordulat, aminek okait a mai napig sem ismerjük pontosan. Előbb a Parlamenten két nap alatt áttolt törvénnyel meggátolták a takarékszövetkezeti integrációt, és még ugyanazon a napon az MNB bankfelügyelet órási bírságot szabott ki Spéder bankjára, az FHB-ra. A következő napokban a rendőrség házkutatásokat tartott a nagyvállalkozó cégeinél, miközben a Fidesz-média lejárató kampányt indított a nagyvállalkozó ellen.

Már akkoriban írtunk róla mi is, és a 444 is, hogy a támadás célpontja Spéderen keresztül akár a CEMP és az Index, akár a Spéder közeli barátjának - vagy strómanjának - tartott Pecina, és az általa tulajdonolt Mediaworks lehet. A többi azóta történelem. A Mediaworks-öt megvásárolta Mészáros Lőrinc. Spéder eladta bankját is, így utolsó érdekeltsége az Index, az Inforádió és még néhány médiatermék kiadója, a CEMP maradt.

Arról, hogy mi történik, csupán pletykákból, vagy nem száz szálalékig megbízható információk, esetleg gazdasági, vagy politikai érdekcsoportok által megrendelt cikkek alapján tájékozódhatunk. Bár a pletykák igazságtartalmáról semmit sem tudhatunk, de az Index és a CEMP sorsa körüli bizonytalanságot, és a helyzet tétjét kiválóan jellemzik. Ezek alapján három verzió rajzolódik ki:

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.