2016. október 18., kedd

JÖN A FASISZTÁK ÖRÖK ÁLMA: ERŐS HADERŐ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.10.17.


2017. januártól húszezer önkéntes katonát képezhet ki a honvédség, mert Orbán Viktor elégedetlen a magyar haderő állapotával. A hadsereg létszámának megduplázása csak a kezdet. Arról is szó van, hogy több iskolában kellene katonai alapismereteket tanítani, mert nincs elég hazafias elkötelezettségű, áldozatkész fiatal az országban - írja az Index. Az ürügy ezúttal is a menekültválság.

Feltűnő, hogy a haderőfejlesztés nem a NATO-ban vállalt kötelezettségek teljesítése kapcsán hangzott el, a NATO-ról szó sem esik. Még abban a tekintetben sem, hogy a haderő jelenleg azért ilyen kicsi, mert az ország területi integritásának megvédése a NATO feladata.

Simicskó honvédelmi miniszter ellenkultúráról beszélt, "nagy fába vágtuk ezzel a fejszénket, hiszen bizonyos értelemben ellenkultúrát kell képviselnünk – mondta idén januárban a miniszter, aki szerint ma már nem trend a sportos, hazaszeretetre épülő életmód és gondolkodás, mert „a fiatalok a számítógép előtt ülnek, a közösségi élet, a társadalmi felelősségvállalás nagyon minimális”.

Arról nem esik szó, hogy a fejlett országokban a fiatalok ezentúl is a számítógépek mellett ülnek, s nem számítógépes játékokkal szórakoznak, hanem a fejlett technológiát sajátítják el. A katonáskodás nem emeli az ország tudásszintjét és a technológiai fejlettségét.

Mindez a gyakorlatban úgy nézne ki, hogy „a nemzeti ügy hangsúlyozása keretében egyre több fiatalnak kínálják fel az önkéntes tartalékos katonai szolgálat lehetőségét", és egy új honvédelmi sportszövetséget is létrehoznak, hogy a sportokon keresztül már hétéves koruktól megszólítsák a fiatalokat. Szeretnék kiszélesíteni a „katonasuli programot” is, hogy minél többen tanuljanak katonai alapismereteket az iskolában.

Nem kérdés, hogy kik lesznek a katonásdi legnagyobb érdeklődői: az orbáni oktatás ontja magából a szakképzetlen fiatalok tömegeit, másrészt a szélsőjobboldali csoportok így juthatnak kiképzéshez és katonai gyakorlathoz. Mivel a rezsim ideológiája azonos az övékével, gyakorlatilag a szélsőjobboldali militáns szerveződések beolvadhatnak a hivatalos haderőbe.

Minden fasiszta rendszer előbb-utóbb erős hadsereget akar, mert az erő kultuszában él, akárcsak a vezére. Ha teheti, terjeszkedni akar, de mindenképpen állandó harcban áll, amelyhez szüksége van a fizikai erőre. Ezek a harci egységek komoly támadással szemben nem képesek megvédeni az országot, megfélemlítésre és belső bevetésre viszont kiválóan alkalmasak.

Orbán nem békére készül, hanem háborúra, mert egy fasiszta vezér mindig háborút, veszélyt és konfliktust gerjeszt. A katonai hazafias nevelés mindig diktatúrák sajátja, az ideológiai agymosással együtt. A hazaszeretet épülhet másra is, költészetre, a hazai táj szeretetére és a környezetvédelemre, miközben egy technikailag fejlett, professzionális hadsereg védi az országot a NATO egységein belül...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.