2016. október 3., hétfő

KÍNOS BUKTA A NÉPSZAVAZÁS ORBÁNNAK - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.10.03.


A Focus azt írja, az Európai Parlament legtekintélyesebb külpolitikusa keményen nekiment Orbán Viktornak, miután kudarcot vallott a népszavazás. A Standard szerint a luxemburgi külügyminiszter megkönnyebbüléssel vette tudomásul a népszavazás érvénytelenségét. Az alacsony részvétel vereség Orbán Viktor számára- ezt a Wall Street Journal hasábjain olvasni. A Times szerint A lap szerint Orbán a népszavazással azt akarta megmutatni, hogy fontosabb, mint Angela Merkel.


Focus

Az Európai Parlament legtekintélyesebb külpolitikusa keményen nekiment Orbán Viktornak, miután kudarcot vallott a népszavazás. A német konzervatív Elmar Brok azt követeli, hogy a magyar kormány térjen vissza a jogállamiság útjára. Mint mondta, nem megengedhető, hogy az EU-ban demokratikusan meghozott döntéseket egyesek hatályon kívül helyezzenek. Ha bizonyos államok nem értenek egyet a határozatokkal, nyugodtan fordulhatnak az Európai Bírósághoz. Az EP Külügyi Bizottságának vezetője a referendum kimenetelét úgy értékelte, hogy az egész terv alaposan mellé trafált. Arra a megjegyzésre, hogy Orbán átértelmezi majd az eredményt, Brok úgy válaszolt, hogy az jogállami szempontból aggályos, mivel a lényeg az, mit akar a többség. Márpedig itt 55 nem szavazott, továbbá azok közül, akik elmentek voksolni, 5 százalék a hivatalos álláspont ellen foglalt állást. Vagyis a hallgatag többség nem a miniszterelnökkel ért egyet.

A német politikus arra is kitért, hogy a magyar vezető igazából nem is akarta kikérni a lakosság véleményét. Sokkal inkább azt igyekezett megerősíttetni, amit saját maga akart. A riportalany emlékeztetett arra, hogy a galádul felhasznált népszavazások tették tönkre egykor a német demokráciát. Egyben arra hívott fel, hogy vissza kell fogni az idegenellenes hangokat. A menekültkérdést pedig nem lehet harci jelszóvá tenni, amikor az európai jogról van szó. Azon felül a terheket mindenképpen ésszerűen kell elosztani. A Bizottságnak van erre normális javaslata, ideértve, hogy fizessenek azok az országok, amelyek nem akarnak migránsokat befogadni. Mert az nem lehet, hogy egyesek kevesebbet vállaljanak, mint a többiek...


ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.