2016. október 27., csütörtök

LEGÁLISAN LOPOTT PÉNZBŐL VÁSÁROLJÁK FEL LASSACSKÁN AZ EGÉSZ ORSZÁGOT

ÁTLÁTSZÓ
- FALRAMENTAPARLAMENT BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2016.10.26.


Mészáros Lőrinc áll a Népszabadság felvásárlása mögött. Nem az ellenzéki lapot kiadó vállalat volt az első cég, amit a felcsúti stróman felvásárol, és nem is az lesz az utolsó. Nem kell kormányt támadó sajtóterméknek lenni, hogy bekebelezzen a kisgömböc. Elég, ha jól csinálod a dolgod. Lehet, hogy a te céged lesz a következő?

 
A második Orbán-kormány alatt az oligarchák emberei foglyul ejtették az államot. Benyomultak minden fontos kormányzati pozícióba, így könnyebben jutottak hozzá az oligarchák cégei a legzsírosabb állami megrendelésekhez. A nagy tendereknél  mindig ott voltak a kihagyhatatlan cégek, és csúcsra járt a köz(gép)pénzszivattyú. Pörögtek is milliárdok rendesen.

Aztán valami eltört a miniszterelnökben. A stratégia megváltozott, s jöttek a nagy oligarcha leszámolások. Már nem elég az EU-s pénzek jelentette rendszeresen potyogó aranytojás, az azt tojó tyúkok is kellenek. S ha már ilyen jól megy, jöjjön az egész baromfiudvar. Elérkezett az új oligarchák kora. Közülük is kiemelkedik a miniszterelnök kicsi énje, a nemzet gázszerelője, Mészáros Lőrinc.

Mit is falt fel eddig a felcsúti kisgömböc? Az egész a családi építőipari cég megötszázszorosodásával kezdődött. Csak az építőipatban az elmúlt öt évben a konzorciumi partnereivel együtt 66 milliárd 400 millió forint állami megrendelést zsebeltek be Mészáros cégei. Csak 2015-ben rekord lottónyermény méretű 3,5 milliárdos osztalékot vett ki csak az egyik cégéből a mágnás. Könnyen futotta ebből a pénzből a Népszabadság kiadójára, és sok másra is. Jött az élelmiszeripar: sertéstelep, tésztagyár, vágóhíd, péküzem, ásványvízüzem. Az építőiparban is beindult a terjeszkedés: klímával, és belsőgépészettel foglalkozó cégeket vett meg. Következett a szállodabiznisz, és most a média. A földvásárlásokkal főúri uradalmat épített.

Nem csak Mészáros terjeszkedése volt szembetűnő. Garancsi István az építőiparból, Andy Vajna a kaszinóbizniszből kiindulva hasonlóan nagyívű utat tett meg. Az állami emlőn felhizlalt cégbirodalmak elkezdtek terjeszkedni a piacon. Volt akit nem rettentett el az adóhatósággal való fenyegetés, és nem akarta eladni a céget. Akkor jött egy olyan törvényi változás, ami miatt megszűnt a cég piaca. Majd eladta a céget, és törvényileg ismét megteremtették a piacot. Volt olyan állami akarattal szembe szegülő cégvezető, aki rejtélyes módon elhunyt...

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.