2016. október 7., péntek

PÁLFFY ISTVÁN LÁTOMÁSA A VILÁGSZÍNVONALÚ MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYRŐL

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.10.06.


A múlthéten került a hírekbe, hogy az egykori KDNP-s országgyűlési képviselő, jelenleg ír nagykövet Pálffy István kioktató hangnemű levelet írt, reagálva a The Irish Times egyik Magyarországról szóló cikkére. A gond az, hogy Pálffy válasza tele van téves, vagy egyszerűen hazug állítással.
 
Az Irish Timesban megjelent cikk betekintést ad az elmúlt hónapok Magyarországáról, többek között a „Tudta?” tájékoztató (?) kampányról, a mostani hazafias hangvételű „Ne kockáztass! Szavazz nemmel!” plakátokról, az ellenzék langyos állásfoglalásáról, valamint arról, hogy míg a kormány a migráció kérdésével tartja markában a közvéleményt, addig más témák nem igazán kerülhetnek be a közbeszédbe. Ilyen témának tekinti a cikk szerzője például a magyar egészségügyet.
 
Pálffy válaszlevélben szétcincálta próbálta elmagyarázni, hogy hazánkban nem is úgy vannak a dolgok, ahogyan azt a cikk szerzője állította. Pálffy leginkább arcpirító kijelentései az egészségügyről szóltak. Pálffy ír tartózkodása során nagyon elszokhatott már a magyar egészségügytől, ha az szerinte „Európa egyik legjobbja”, valamint, hogy „a betegek nem fizetnek pluszpénzt az orvosoknak”. A „nincsenek sorok a kórházakban” kijelentésre pedig komolyan gondolkodóba esik az ember: Pálffy vajon járt-e életében magyar kórházban? Lássuk, milyen valójában a magyar egészségügy 2016-ban!
 
Egészségügyi helyzet a tények tükrében
"A magyar egészségügy Európa egyik legjobbja."
Tény, hogy az egészségügy egy költséges dolog. Ám, az arra fordított pénz meglátszik a kórházakon, azok felszerelésén, az orvosok és nővérek motivációján, szaktudásán. A helyzet az, hogy az OECD által vizsgált országok közül, Magyarországon fordítják az egyik legalacsonyabb összeget az egészségügyre . Míg az OECD-országokban, amely magába foglalja az európai államokat, a GDP nagyjából 7 százalékát költik egészségügyre, nálunk ez a szám jelenleg 4,8 százalék. Hozzátesszük, hogy ez a szám 2006-ban még 6 százalék körül volt.
 
Pálffynak igaza van abban, hogy a magyar orvosok jó szakemberek (miért is ne lennének?), azonban pont az egészségügy alulfinanszírozottsága miatt ezek a szakemberek hagyják el nagy számban Magyarországot. Szakorvosokon kívül háziorvos sincs elég, azok közül pedig, akik praktizálnak, sokan már bőven betöltötték a nyugdíjas kort. És akkor még nem beszéltünk a kórházak lehangoló felszereltségéről, és gyakran a harmadik világbeli állapotokat idéző lerobbantságáról...
 

3 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.