2016. október 18., kedd

SHARING ECONOMY, AVAGY A GAZDAGSÁG ÚJRAELOSZTÁSA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.10.18.


2016 szeptemberében tartották meg Milánóban az első Sharing Economy fesztivált, amelyen több mint száz olasz és nemzetközi szakértő tartott előadást, többek között Arun Sundararajan professzor, akinek legújabb könyve éppen ezt a témát tárgyalja.
 
„Kétségtelen, hogy a szállítás lesz az szektor, amelyre a leginkább hat a sharing economy – magyarázta a La Stampának a tamil származású, Londonban született professzor, aki a New York-i egyetem Stern School of Business-én tanít. Ő inkább a „crowd-based capitalism”-ről (tömegalapú kapitalizmus) beszél – Sokszor elfeledkezünk arról, hogy a szolgáltatások, amelyeket a közösség nyújt, és nem a vállalatok, fizetősek, nem ingyenesek.” Ez tehát, szorosan véve nem a megosztás gazdasága, hanem a kapitalizmus új formája, amelyben az egyén kompetenciáit nem annak a vállalatnak a rendelkezésére bocsájtják, amelynek dolgozik, hanem a felhasznált on-line portálokéra.
 
„Az ok, ami miatt a következő években a szállításnak a legnagyobb kihívással kell szembenéznie, az, hogy a Snapchat-korszak fiataljai az autót már nem tekintik státuszszimbólumnak: az számít nekik, hogy megbízhatnak-e a digitális platformokban. És itt dől el a csata az Uber és a hagyományos szállító cégek között.”
 
-Igazából mi a sharing economy?
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.