2016. november 7., hétfő

DÖGLŐDIK ORBÁN DAKOTA "TRÓJAI FALOVA"

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.11.06.


...Orbán nem népszerű sehol. Sem Amerikában, sem Európában, közutálatnak örvend mindenhol. Az a szélsőjobboldal, amelynek ő példakép, saját hazájában is megvetés tárgya. Most pedig a legfontosabb fejlemény a Visegrádi Négyek szakadása. A csehek és a szlovákok nem követik a lengyel és a magyar vezetés "kulturális ellenforradalmát". A csehek és a szlovákok nem ellenségei a jelenlegi Európának és tiszteletben tartják az európai értékeket, a pluralizmust, a kulturális és világnézeti sokszínűséget. Nem akarják eljátszani azt a szerepet, amire Orbán kiszemelte őket. Miért is tennék?

Csapás ez Orbánnak, aki mögéjük bújva akarta rombolni a liberális Európát, de a lengyeleken kívül más nem támogatja. A Visegrádi 4-ek arra jöttek létre, hogy a négy volt szocialista ország az európai integrációban segítse egymást, Orbán pedig ezt a szerveződést az Európai Unió elleni támadásra akarta felhasználni. A csehek és a szlovákok azonban többet remélnek az európai demokráciákhoz való jó viszonytól, mint kis közép-európai nemzeti fasizmusoktól. Egy áldakota lóért nem áldoznak fel mindent.

Ez azért is veszélyes Orbánra nézve, mert ha a csehek és a szlovákok következetesen járnak ezen az úton, hamar szembesíthetik a magyarokat a két út közötti különbséggel. Orbán fasiszta állama csak rosszul járhat, és megköszönheti Brüsszelnek, hogy eddig is ilyen nagyvonalúan tűrte a magyar vezetés aljaskodásait. A mai állás szerint Orbán elbukja az Európa meghódítására szőtt terveit.

A visegrádi négyek nem lesz Orbán trójai falova. A felcsúti magyar diktátor nem tudja felhasználni őket. Nem akarják feláldozni az országaikat azért, hogy Orbán úgy tudja a fasiszta rendszerét beállítani, mintha a posztkommunista Közép-Európa őrizte volna meg Európa igazi arcát. Mintha az elnyomásra épülő önkény lenne Európa identitása. Maguk is nevetségesnek tartják, hogy a demokratikus jogokat felszámoló Orbán tanítsa demokráciára Nyugat-Európát. Ez nem az a projekt, amelybe érdemes beszállni.

Európa lakói liberálisabbak, mint ahogy ő gondolta, és pontosan tudják, hogy ő csak egy pojáca, aki a magyarok jóvoltából pattoghat Hegyeshalom és Zhány között. A magyarok történelmi önpusztító magatartásának legszebb példája, hogy imaláncot szerveznek, hogy a diktátor sikerrel vegye fel a harcot Európa ellen, ahonnan a boldogulásukat és a szabadságukat remélhetnék. Az egyéni jogokat lábbal tipró vallásos téboly nemcsak a középkorban volt sötét.

De észt nem lehet adni senkinek. Senkit nem lehet megmenteni, aki nem akarja.


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.